Regionen protesterar mot 80-vägar – vill att regeringen rättar Trafikverket

Uppdaterad
Publicerad

Trafikverkets hastighetssänkningar från 90 till 80 kilometer i timmen har mött starka protester i bland annat Dalarna. Nu vänder regionstyrelsen sig till regeringen för att få Trafikverket att ändra sig.

Det är i sitt remissvar gällande den nationella planen som gäller från 2022 till 2033 som Region Dalarna vill att regeringen ska få Trafikverket att ändra sig. Samtidigt framhåller regionen att det i planen saknas flera väntade satsningar på vägnätet vilket innebär ”allvarliga konsekvenser för den regionala tillgängligheten”.

Vill stoppa projektet

Region Dalarna vill att Trafikverket ska få i uppdrag att upphäva generella hastighetssänkningar av vägar som saknar mötesseparering.

Hastigheter på dalavägar

– Regeringen borde fatta beslut nu att avbryta projektet med hastighetssänkningar som slår hårt mot landsbygden, säger kommunalrådet i Gagnef Fredrik Jarl (C), som efter massiva protester tror att riksväg 70 bör kunna få tillbaka 90-skyltarna senast i höst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hastigheter på dalavägar

Mer i ämnet