Anette Riesbäck (C) och Lars Isacsson (S) är två av kommunalråden som står bakom kritiken. Foto: SVT

Dalarnas kommunalråd kritiska till Arbetsförmedlingens nedskärningar

Publicerad

Samtliga kommunalråd för Dalarnas 15 kommuner går idag ut i en debattartikel och ställer sig kritiska till neddragningarna inom Arbetsförmedlingen.

Främst rör kritiken hur neddragningarna drabbar de som står längst bort från arbetsmarknaden.

–  Vi ser med oro på de neddragningar av verksamhet och närvaro som planeras utifrån gällande statsbudget. Allra mest oro känner vi för den grupp som står längs bort från arbetsmarknaden och befarar att det ansvaret kommer att lämnas över på kommunerna genom – i värsta fall – en ökad andel medborgare i behov av försörjningsstöd, säger kommunstyrelsens ordförande i Avesta Lars Isacsson (S) i ett pressmeddelande.

Ökat försörjningsstöd oroar

Just ett ökat försörjningsstöd var något som många kommuner nämnde som en faktor till att många socialnämnder dras med underskott i den granskning som SVT Nyheter Dalarna gjorde om kommunernas ekonomi.

Vidare kritiserar kommunalråden hur den statliga närvaron i länet nu minskar.

– Staten har ett ansvar för i alla Sveriges kommuner för arbetsmarknadspolitik och åtgärder. Det är svårt för oss att se hur det ansvaret fullföljs med AF nya organisation. Vi menar också att om ett ansvar lämpas över på kommunen så bör finansieringsprincipen gälla, dvs att med ett ökat ansvar så medföljer resurser, säger kommunstyrelsens ordförande i Rättvik Annette Riesbeck (C) i pressmeddelandet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer