Glesbygd och starka lokala traditioner gör att folk i Dalarna är mer reserverade mot EU-samarbetet än övriga landet, enligt statsvetaren Mats Öhlén. Foto: TT

Dalfolket spjärnade emot EU – men nu blir allt fler positivt inställda

Uppdaterad
Publicerad

Den 26 maj är det dags för val till EU-parlamentet och enligt SCB:s senaste opinionsundersökning har befolkningen i Dalarna blivit mer positivt inställda till EU.

Folk i Dalarna har länge varit tveksamma till EU. I folkomröstningen 1994 sa 6 av 10 i Dalarna nej till att Sverige skulle gå med i EU – i Älvdalen röstade hela 77 procent nej.

I SCB:s senaste opinionsundersökning, som gjordes i november, visar att dalfolket fortfarande är mer skeptiska än i många andra delar av landet till att Sverige är en del av EU.

EU och Dalarna

“Stark lokal tradition“

– Generellt kan man säga att ju större stad man bor i desto större är acceptansen och intresset för EU. Dalarna består av ganska många små kommuner, mycket glesbygd och det finns en ganska stark lokal tradition – den kombinationen gör att man håller sig lite mer reserverad mot EU-samarbetet jämfört mot övriga landet, säger Mats Öhlén, lektor i statsvetenskap på Högskolan Dalarna.

Samtidigt kan man se att inställningen till EU långsamt blivit mer positiv i Dalarna sedan början av 2000-talet.

– Över tid har vi sett en ökad acceptans för EU-medlemskapet. Folk har vant sig, det har inte blivit några drastiska förändringar som folk kanske hade befarat. De flesta har nöjt sig – livet går liksom vidare trots att vi är med i samarbetet, säger Mats Öhlén.

Valdeltagande har ökat

Om man tittar på de tre valen till EU-parlamentet som Sverige deltagit i har valdeltagandet i Dalarna ökat – från knappt 35 procent 2004 till 48 procent 2014. Jämfört med hela landets siffra har valdeltagandet legat lägre i Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU och Dalarna

Mer i ämnet