Dan Nygren menar att hans citat blivit kraftigt förkortade medan SVT:s bild är att han inte velat svara på frågor alls när det gäller visselblåsarärendet. Foto: Martin Trygg, SVT

Dan Nygren: ”Fick ingen möjlighet att balansera bilden”

Uppdaterad
Publicerad

I ett personligt brev sammanfattar Dan Nygren varför han väljer att lämna sin tjänst. Han menar att han känner sig maktlös och att SVT bestämt sig för en dramaturgi utan att han haft möjlighet att balansera bilden.

”De citat som användes från mig var kraftigt förkortade och tagna ur sitt sammanhang”  skriver Dan Nygren i sitt brev till media.

Skulle svika anmälare

Han menar också att han hade varit tvungen att hänga ut enskilda personer för att bemöta anklagelserna och därmed skulle svika de som vågat anmäla visselblåsarärenden.

SVT granskar Falu kommun

Svarar inte på frågor

När det gäller de uttalanden Dan Nygren gjort under SVT:s granskning så har han svarat på frågor kopplade till den mutkultur som fanns i samband med Peab-affären och det systemfel som finns i Falu kommun när det gäller direktupphandlingar. I två reportage har han uttalat sig i dessa frågor. Däremot har han aldrig i en intervjusituation svarat på frågor om sin inblandning i visselblåsarärendet där han vidarebefordrat falska anklagelser mot ledningsförvaltningens chef Inger Klangebo.

Oklippt intervju

SVT Nyheter Dalarna har vid upprepade tillfällen bett om en intervju för att få svar på frågor om hur visselblåsarärendet hanterats.

Dan Nygren har fått tillfälle att bemöta de frågeställningar och anklagelser som under granskningen riktats emot honom, han har dessutom erbjudits att intervjun ska läggas ut oklippt och i sin helhet på SVT:s webb.

Dan Nygrens svar har varit att han inte funnit någon anledning att ställa upp och därefter inte besvarat våra förfrågningar. Det närmaste intervju SVT kommit är ett svar i ett mejl från kommundirektören där han skriver:

”Jag blev kontaktad av en person som ville använda visselblåsarfunktionen, men som inte litade på att den kunde garantera anonymitet. Hen vände sig till mig i förtroende och bad mig att lämna ärendet till visselblåsarfunktionen, vilket jag gjorde. Utifrån att hen ville ha ärendet granskat av revisionen var det aldrig ett alternativ att jag som chef skulle ta över frågan. ”

Stannar till maj 2019

Inte heller i samband med att han nu avgår vill han svara på frågor.

”Jag väljer att behålla min integritet och etik, jag kommer därför inte att ställa upp på några intervjuer om detta”, skriver han i sitt brev.

Dan Nygrens sista dag som kommundirektör blir den 31 januari. Han kommer dock att finnas kvar i organisationen fram till den 31 maj, det är så länge han har avtal med Falu kommun.

LÄS MER: Här är mejlen med SVT:s frågor till kommundirektören

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Falu kommun

Mer i ämnet