I granskningen framkom bland annat att Dan Nygren använt sig av en visselblåsarfunktion för att göra sig av med en anställd. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kommundirektör Dan Nygren avgår

Publicerad

På tisdagen kom uppgiften om att kommundirektören i Falun, Dan Nygren, lämnar sin tjänst.

Avgången kommer efter SVT Nyheter Dalarnas granskning som visar att Nygren använt sig av visselblåsarfunktionen för att göra sig av med ledningsförvaltningens chef, Inger Klangebo.

Gav falska anklagelser till revisionen

Dan Nygren har istället för att hantera anklagelser mot Klangebo i  egenskap av chef vidarebefordrat dem till visselblåsarfunktionen och revisionen.

Anklagelserna var allvarliga men visade sig senare vara felaktiga. Dan Nygren har dessutom känt till att de var felaktiga.

Efter granskningen växte kritiken mot Dan Nygren och hans ledarskap från politiskt håll, bland annat ifrågasatte företrädare för  liberalerna, vänsterpartiet och kristdemokraterna förfarandet. Kristdemokraten Katarina Gustavsson krävde att kommunalrådet Susanne Norberg (S) skulle redogöra för vad som händer i kommunen.

Ingen intervju

SVT Nyheter Dalarna har vid upprepade tillfällen försökt få en intervju med Dan Nygren angående bland annat visselblåsarärendet och hans ledarskap, utan resultat. Så sent som i morse ställdes ytterligare frågor till kommundirektören om hur ärendet hanterats.

SVT Nyheter Dalarna har utan framgång försökt nå kommunledningen och Dan Nygren under tisdagen. Dan Nygren meddelar dock i ett personligt brev till media att han inte ställer upp på några intervjuer. Han berättar också varför han nu lämnar sin tjänst.

LÄS MER: Här hittar du samtliga artiklar i SVT Nyheter Dalarnas granskning

LÄS MER: SVT avslöjar: Kommundirektör försökte avsätta toppchef

LÄS MER: Kommundirektören undanhöll avtal

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Nyheter Dalarna granskar Falu kommun

Mer i ämnet