Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Jag hade inget alternativ förutom att börja på ett nytt jobb” – hör Daniela som förlorade jobbet på grund av pandemin. Foto: Niko Ago/SVT

Daniela i Falun förlorade jobbet under pandemin – nu ska hon och barnen utvisas

Uppdaterad
Publicerad

Daniela Vinjari i Falun förlorade jobbet när hotellet där hon arbetade stängdes på grund av pandemin. Efter några kortare vikariat lyckades hon få en fast anställning i en butik men då arbetstillståndet inte gällde där förlorade hon det jobbet också. Nu ska hon och hennes fyra barn utvisas – efter sex år i Sverige.

Den sista januari ska Daniela och hennes barn utvisas, trots att hon fram tills pandemin bröt ut hade arbetstillstånd, fast anställning och barn i skolan. 

Hon och barnen kom till Sverige i december 2015 som asylsökande. Anledningen till asylansökan var våld inom familjen i hemlandet Albanien.

– Jag kunde bara inte stå ut med våldet och bestämde mig för att fly. Var som helst, säger hon.  

Migrationsverket övertygades dock inte av Danielas argument och hon fick inget uppehållstillstånd. Efter ett par år i ovisshet lyckades hon hitta ett fast jobb som städerska på ett hotell i Falun och det ledde till ett arbetstillstånd. Men det varade inte länge. Hotellet drabbades hårt av coronakrisen och stängde våren 2020.

Hopp att Migrationsdomstolen ändrar beslut

Därefter arbetade Daniela en tid som städerska i Falu kommun innan hon kunde hitta ett fast jobb på en livsmedelsbutik.  

Men enligt lagen gäller arbetstillståndet de första två åren endast för den arbetsgivare som angavs när ansökan gjordes. Om personen blir av med jobbet under den tid som är avsatt i arbetstillståndet blir tillståndet ogiltigt och man måste börja om från början och ansöka om arbetstillstånd igen.

– Jag var tvungen att söka jobb omedelbart eftersom jag har fyra barn, är ensam mamma och inte får något bidrag. Även om jag visste att de korttidsjobb som erbjöds mig inte räckte för att förlänga mitt arbetstillstånd så tackade jag ja, säger Daniela.

Familjens hopp står nu till att Migrationsdomstolen ska ändra Migrationsverkets beslut och ge Daniela förlängt arbetstillstånd. 

I videon berättar Daniela mer om sin och barnens situation. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer