Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Agneta Romin berättar om varför man måste skärpa restriktionerna på förlossningen igen och hur det tagits emot.

Därför skärps restriktionerna på förlossningen igen – ”Fler kom på kvällar och helger”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha lättat på coronarestriktionerna på förlossning skärper man nu reglerna igen, och medföljare får återigen vänta utanför vid kontroller. Orsaken är bland annat att mansett en tendens att fler kommit på jourtider, när anhöriga varit välkomna.

Under hela pandemin har förlossningsavdelnignen på Falu lasarett tillåtit stödpersoner och partners att närvara vid själva förlossningen. Men förutom det så har man på avdelningen också en slags akutmotagning som på dagtid på vardagar är på Specialistmödravården och på kvällar och helger på förlossningsavdelningen. 

– På specialistmödravården har vi under hela pandemin satt stopp för medföljare, eftersom det blir för trångt i lokalerna, men på förlossningen försökte vi öppna upp eftersom lokalerna är större, berättar Agneta Romin som är chef för kvinnosjukvården i Region Dalarna.

Det var i slutet av augusti som man släppte på restriktionerna och tillät medföljare under kontroller på förlossningen, men nu backar man och sätter stopp för besökare igen.

– Vi har sett att det blir för trångt. Sen såg vi också en tendens att folk valde att komma på kvällar och helger, eftersom då fick de ha partnern med. Sammantaget gjorde det att vi kände att vi återigen måste göra så att man får komma själv vid besök där man inte läggs in, säger Agneta Romin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet