Därför stjäl tjuvarna ratt och airbag

Uppdaterad
Publicerad

Ungefär 3000 stölder av bildelar anmäls i Sverige varje år. Polisens nationella operativa avdelning utreder stölderna där bildelar stjäls och sedan lämnar Sverige.

Varje år handlar det om omkring 3000 stölder i Sverige. Inbrott i bilar där framförallt avancerad elektronisk utrustning, rattar och instrumentpaneler stulits, enligt polisen. Bara den här veckan har ett 15-tal, främst BMW-ägare i Dalarna råkat ut för stölder.

Tjuvarna krossar en ruta och sen går det fort. Att plocka ut en ratt tar cirka en minut, medan det tar ungefär fem minuter att ta ut annan elektronik.

Utreds på riksnivå

Händelserna utreds av polisens nationella operativa avdelning, NOA, efter att man sett en ökning av anmälningarna.

– Det har pågått under flera år, sedan har det stegrats. Under hösten 2016 beslutades det att vi skulle försöka ta ett samlat grepp på de här stölderna, berättar kriminalinspektör Peter Lundberg som jobbar med utredningarna.

Och anledningen till att tjuvarna stjäl just specifik utrustning är enligt kriminalinspektör Peter Lundberg som jobbar med utredningarna att andra delar av dagens bilar är lättare att spåra, samtidigt som det finns en andrahandsmarknad där utrustningen är attraktiv.

– Ratten innehåller en airbag och det finns uppenbarligen en andrahandsmarknad på dem, framförallt i Österuropa, säger Peter Lundberg kriminalinspektör på nationella operativa avdelningen, NOA, hos polisen.

I klippet ovan berättar Peter Lundberg mer om varför rattar och annan utrustning är attraktivt stöldgods.

Internationella nätverk ligger bakom

Stölderna har skett främst i storstäderna, mest i Stockholm, men även ute i landet. Gävleborg och Dalarna och söderut, enligt polisens beskrivning. Längre norrut har några enstaka stölder och någon bilfirma som drabbats.

– Det kan bero på att det mest är internationella nätverk som utför det här och att det är lättast att ta sig in i Sverige via hamnar i Stockholm, Nynäshamn och i södra Sverige, säger Peter Lundberg.

Svårt att skydda sin bil

Men det är svårt för den enskilde bilägaren att skydda sig mot stölderna, enligt Lundberg.

– Det man kan göra är att parkera så ljust och upplyst som möjligt eller ställa in bilen i garaget annars är det svårt att skydda sig mot sådant här, säger Peter Lundberg. 

Bildelarna lämnar sedan landet och hamnar främst i Östeuropa.

– Vi samverkar med polisen i andra länder främst då i Östeuropa då stöldgodset hamnar där eller blir ett transitland för vidare transport, säger Peter Lundberg kriminalinspektör NOA.

Hör Peter Lundberg berätta om hur bildelarna lämnar Sverige. Texten fortsätter under klippet.

Kostar hundratals miljoner

Branschen uppskattar att den här typen av brott kostar mellan 700 miljoner och 800 miljoner kronor per år för reservdelar, arbete och hyrbilar bland annat.

Sedan september förra året jobbar fyra poliser på polisens nationella operativa avdelning med att kartlägga den här typen av bilinbrott.

– Det är ungefär 3000 stölder per år av den här typen i Sverige och man såg en utveckling att det blev fler så därför tog man beslutet att NOA skulle ha ett samordningsansvar. Vi har skickat ut en rekommendation till alla polisregioner om att göra en teknisk undersökning på de bilar som blivit utsatta för inbrott, säger Peter Lundberg.

Här kan du se hela inslaget om bilstölderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.