Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hur förbereder man sig för att vara kransmas och kranskulla? – Se Morgonstudions intervju med kransparet. Foto: Vasaloppet

De tar emot åkarna i vasaloppsmålet – här är jubileumsårets kranspar

Uppdaterad
Publicerad

Vasaloppets kranskulla och kransmas inför 100-årsjubileet 2022 är Wilma Björkman från Mora och Edvin Nilsson från Sälen.

Både Wilma Björkman och Edvin Nilsson har en bakgrund som vasaloppsfunktionärer. Nu ska de ta sig an uppdraget som kransmas och kranskulla under Vasaloppets 100-årsjubileumsår 2022.

Mamma var kranskulla 1993

20-åriga Wilma Björkman från Mora har under uppväxten varit tränat i samtliga av IFK Moras idrottsklubbar och varit aktiv inom såväl friidrottsklubben som fotbollsklubben, alpina klubben, gymnastikklubben, orienteringsklubben och skidklubben. Wilmas mamma Helena Gezelius-Björkman har varit Vasloppets kranskulla 1993.

– Först blev jag chockad när de ringde och jag fick frågan. Men sen väldigt glad. Det var inget jag väntade mig men visst har det alltid varit lite av en bakomliggande dröm, säger Wilma Björkman.

Mål att tävla i OS 2026

Edvin Nilsson från Sälen är 22 år. Han har tränat och tävlat i alpin skidåkning för Sälens IF Alpina sedan han var liten och hans mål är att få tävla i OS 2026 och att vinna alpina världscupen i slalom.

– Jag blev överraskad när jag fick frågan men det ska bli jättekul att få representera Sälen och byn som kransmas. Det är absolut lite av en ära, säger Edvin Nilsson.

Wilma Björkman och Edvin Nilsson kommer inte bara att dela ut segerkransarna till vinnarna i Vasaloppet och Tjejvasan under Vasaloppets vintervecka 2022. De kommer även vara med och bekransa segraren i Jubileumsvasan, där deltagarna åker de 90 kilometerna från Sälen till Mora i utrustning från 1922.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se klippet från när kranskullan Wilma Björklund var ungdomsåkare – och tappade staven.

Motivering Wilma Björkman:

”Med rötterna djupt rotade i Mora och en uppväxt som aktiv i samtliga av IFK Mora idrottsallians klubbar, såväl i friidrottsklubben som fotbollsklubben, alpina klubben, gymnastikklubben, orienteringsklubben och skidklubben, är 2022 års kranskulla både en framstående idrottare och en inspiratör.

Som ungdomslängdskidåkare tillhörde hon de främsta i Sverige i sin åldersklass och hon debuterade redan som 6-åring i Barnens Vasalopp. Hon har varit ledare för unga friidrottare och har själv tävlat i de flesta friidrottsgrenar, främst häcklöpning och höjdhopp.

Med sin aptit på livet och sin öppenhet för att möta nya människor kommer 2022 års kranskulla sprida både glädje och energi som representant för Vasaloppet under jubileumsåret.

Vi är både stolta och glada över att kunna presentera Wilma Björkman som kranskulla och ambassadör för Vasaloppet 2022.”

Motivering Edvin Nilsson:

”Med ett genuint intresse för sin idrott, där tekniska detaljer är lika viktiga som fysisk styrka, har 2022 års kransmas tagit stora kliv mot den internationella eliten tack vare sin ambitiösa inställning, sitt driv och sin kärlek till sporten. Trots en krokig väg som har inneburit skador och diverse hinder har han aldrig slutat att kämpa. Detta gör 2022 års kransmas till en stor inspiration för sina klubbkamrater och unga idrottare i föreningen.

Att skidåkning är det bästa han vet är lika tydligt som den stolthet han visar för sin hembygd där han har tränat och tävlat för sin förening Sälens IF Alpina sedan barnsben.

Vasaloppet har alltid haft en speciell betydelse för hela familjen som ofta agerat funktionärer vid startplatsen i Berga by.

Vi är både stolta och glada över att kunna presentera Edvin Nilsson som kransmas och ambassadör för Vasaloppet 2022.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vasaloppet 100 år

Mer i ämnet