Vasaloppets segrare 1922, Ernst Alm, med familjejournalen Vårt Hems vandringspris i det första Vasaloppet. Foto: Norsjö Skidlöparmuseum

Vasaloppet efterlyser 100 år gammal segertrofé

Uppdaterad
Publicerad

Vasaloppet efterlyser en segertrofé från 1922. Vandringspriset som delades ut vid det allra första Vasaloppet är spårlöst försvunnet sedan många år. Nu vill organisationen finna det för att visa upp vid sitt jubileumslopp nästa år.

Ett av de främsta prisen från premiärtävlingen 1922 var en bronsskulptur av en skidåkande Gustav Vasa. Värdet då var 11 000 kronor, motsvarande 295 000 kronor i dagens penningvärde.

Sålde priset – sen försvann det

Priset togs hem för alltid av skidåkaren Arthur Häggblad när han 1940 vann Vasaloppet för fjärde gången. Någon gång i slutet av 1980-talet sålde han sin prissamling och bronsskulpturen är sedan dess försvunnen.

– Till 100-årsjubileet 2022 och Jubileumsvasan den 12 februari vore det väldigt roligt om vi fick veta var priset finns och kanske låna det för att få visa upp det på plats i Mora och Sälen, säger Mats Rylander, projektledare för Vasaloppets 100-årsjubileum.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så här sa projektledaren Mats Rylander när jubileumsvasaloppet lanserades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vasaloppet 100 år

Mer i ämnet
Mer Dalarna
Mer Nyheter