De vill göra Dalarna ledande i Sverige inom popmusik

Uppdaterad
Publicerad

Dalarna ska bli ett av Europas ledande centra inom populärmusik – i alla fall om stiftelsen Musik i Dalarna får bestämma, då de startar projektet Dalapop.

– Vi ska fånga upp Dalarnas musikliv och populärmusiken i länet och försöka utveckla den och nå utom från Dalarnas gränser – och även få den att blomma inom Dalarnas gränser, säger Pelle Andersson, som är verksamhetsledare i Dalapop.

– Vi ser väldigt mycket stor potential i den och jag tror att  med liten kick till i karriärerna så kommer vi och ha ännu fler talanger.

Det finns ju få scener i Dalarna att spela på – vore det inte bättre att satsa på det?

– Jo. Vi kommer göra det tids nog. Det tar väldigt mycket tid att jobba med livescener men det ligger med i vår plan och vi kommer börja jobba med livesidan senast år tre i projektet. Det beror lite på tid och lite på finansiering, säger verksamhetsledaren Pelle Andersson.

Borlänges kommunalråd: bra initiativ

Projektet Dalapop har beviljats 3,3 miljoner kronor och den totala budgeten är cirka 6,8 miljoner kronor. Projektets finansieras av bland annat Region Dalarna, landstinget och Leksands sparbank, men också av kommuner så som Orsa, Leksand, Falun och Borlänge.

Jan Bohman (S), kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd i Borlänge, tycker initiativet är bra.

– Ett av syftena bakom den här satsningen är att ge unga talanger i Dalarna en möjlighet att faktiskt kunna leva på sin musik, skapa jobb åt andra men också att öka attraktiviteten genom att vi har mycket musik på våra scener runt om i våra städer.

Varför kommer Dalapop fungera när inte EU projektet Boomtown fungerade? 

– Det som vi har lärt oss av Boomtown är att vi måste jobba långsiktigt. Vi måste vara öppna och involvera många människor och här har vi nu tagit dem lärdomarna från Boomtown projektet med de resurser vi har kvar från Boomtown.

– Sen har vi också har vi hämta inspiration ifrån Norrbotten och från Kalmar där man har liknande såna här projektet. Så jag tror att vi är mycket bättre rustat nu än vi har varit tidigare, säger Jan Bohman (S).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer