Bollen är lika rund. Men förutsättningarna kring sporten skiljer sig åt mellan killar och tjejer inom fotbollen. Foto: SVT

Hur skiljer sig fotbollen åt för killar och tjejer?

Publicerad

Tjejer som får sämre träningstider än killar, omklädningsrum för tjejer utan duschar och damlag som säljer lotter för herrlagens skull. Det här är några av de berättelser vi fått till oss när vi berättat om skilda världar inom fotbollen. Har du spelat fotboll? Vilken erfarenhet har du? Skriv!

SVT rapporterade · Killar och tjejer - har de samma möjligheter inom fotbollen?

19.15
Jag tyckte det var orättvist i min förening när vi tjejer/damer skulle sälja lotter, ordna bingo och annat medans killarna/herrarna inte behövde göra det. Trots att vi drog ungefär lika stor publik till matcherna.
19.24
Hur ska damerna kunna bli lika bra när de måste ha vanliga jobb också?! Bedrövligt! Jämställdhet tack!!
19.55
Jag har spelat båda herr och damfotboll. Efter mitt könsbyte blev det uppenbart hur mycket mer respekterat och ansett det är med herrfotboll. Det är även en allmänt nedlåtande syn från alla män
20.50
Visst fick Leksandsdamerna städa åt herrarna? Även hockeyn är ojämställd! Gör TV om det, snälla svt!!
20.50
Jag har alltid upplevt att flick/damfotbollen inte togs på lika stort allvar som herrfotbollen. Det gjorde liksom inget att vi fick sämre speltid, sämre tränare och typ ingen i publiken. För vi spelade ändå inte "riktig" fotboll.
21.54
Från början och grunden rent strukturellt och sett till konkreta möjligheter som plantider och så vidarehar de inte i närheten samma möjligheter, och det är intressanta är faktiskt hur det ser ut från när de är barn.
22.08
Reagerade på de häromveckan att VM för damer match va grymt mycket billigare i biljett än svenska landslags matcher för herrar. Minns att jag påpekade det till sambon att de är jäkligt skevt.
10.23
Jag är själv ointresserad av idrott i allmänhet men har en måttligt idrottsintresserad kvinnlig arbetskamrat. Hon brukar ofta när tillfälle ges påpeka att fotboll och hockey som utövas av kvinnor är trist och tråkigt. Det säger något om attityden till idrott utövad av kvinnor generellt. Samma arbetskamrat har för övrigt en dotter som hållit på med bollsport, jag undrar om hon även sagt till henne hur tråkigt hon tycker idrott utövad av kvinnor är?
12.07
Jag tycker ofta man får höra argumenten "men damerna är inte lika bra sportsligt" eller "damerna har inte lika mycket folk på sina matcher" till varför tjejer alltid får sämre lön.
Ett bra motexempel på det är det amerikanska damlandslaget i fotboll. De har i regel fler folk på matcherna än vad herrarna har och är dessutom mycket bättre rent sportsligt, i stort sett alltid topp-3 i världen. Tjänar dom i närheten av vad herrarna gör? NEJ.
12.22
Hur kan Dalkurd få så mycket kredd när de inte ens har tjejlag i fotboll?
dalkurd.se
Är det verkligen så att de inte har tjejlag, hur kan de ens få använda kommunala anläggningar? Är det inte krav på mer jämlikhet?

Tjejerna får idag delta i Dalkurd genom deras sociala kommitté och dansgruppen de har där. Fin verksamhet, men fotboll för tjejer verkar inte vara intressant alls för Dalkurd?
dalkurd.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skilda världar i elitfotbollen

Mer i ämnet