Sofia Söderström (S) t.h mötte demonstranterna utanför kommunhuset i Malung. Foto: Patrik Qvicker/SVT

Demonstration i Malung mot nedskärningar inom skolan

Publicerad

På onsdagen hölls en demonstration i Malung mot kommunens planerade nedskärningar inom skolan.

Malung-Sälens skolor tillhör i dag några av de bästa i landet och demonstranterna befarar att besparingarna kommer att leda till att kommunen faller från den toppen.

– Eleverna kommer inte att klara av att bli godkända, säger Lars-Olov Kristiansson från fackförbundet Kommunal.

Med Malungs mått mätt så blev det en ganska stor manifestation utanför kommunhuset vid lunchtid på onsdagen.

Ett trettiotal deltog i en den fackliga protesten mot de planerade neddragningarna inom skolan.

De fick möta de ansvariga politikerna öga mot öga.

– Vi riskerar att inte kunna följa kommunallagen – vi kommer inte att kunna ge stöd till de elever som behöver det, säger Ulrika Persson för Lärarnas riksförbund.

Miljonbesparingar

Barn- och utbildningsnämnden har hittills klarat sig ganska bra, trots att Malung-Sälens kommun har gjort stora besparingar det senaste året.

Men inför nästa år riskerar skolan att få spara 7-8 miljoner kronor.

Och det är tänkta nedskärningar på elevassistenter och resurspersonal som väckt mest ilska.

 – Målet är ju att alla ska klara av att få godkänt i skolan. Det kommer flera inte att klara utan elevassistenter, säger Lars-Olov Kristiansson för Kommunal.

Tredje bäst i landet

Skolorna i Malung-Sälen rankas i dag som de tredje bästa i landet – och har högsta betyg i hur just svaga elever får hjälp.

Nu väntar alltså miljonbesparingar och lärarna befarar att det då kanske snart är slut med det. Ansvarig politiker, Sofia Söderström (S)  ordförande i barn- och utbildningsnämdnen, höll delvis med om det.

– Vi är tredje bästa kommun i dag och kanske faller till 25:e plats. Men då är det så då, förklarade hon inför demonstranterna.

– Vi har ju en viss påse pengar och får nu försöka få den att räcka så det blir så rättvist som möjligt, säger Sofia Söderström (S).

Koncentration utreds

Politikerna vill spara med osthyveln – lite överallt – men facken vill hellre ha en större översyn och kanske slå ihop skolor och enheter.

Det har tidigare tagits ett beslut att utreda just en koncentration av grundskoleundervisningen till en skola i centrala Malung och avveckla de mindre Lillmons skola och Blomsterbäcksskolan.

Allt för att få en effektivare central enhet.

Men ansvarig politiker säger i dag blankt nej till en sådan utveckling.

–  Vi rör inte organisationen nu. Vi tror att det blir bättre ekonomiskt läge under 2019 och då gäller det nu istället att klara 2018 så vi kan satsa mer året efter, säger Sofia Söderström (S).

Besked nästa vecka

En liten seger under demonstrationen var att fackliga företrädare fick följa med in på själva mötet med barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott.

De fick alltså ännu en chans att övertyga politikerna – bakom stängda dörrar.

Nästa vecka väntas definitiva besked om sparpaketet inom skolan i Malung-Sälens kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.