Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Jag tycker inte att regionen har någon som helst grund att säga upp Gustav” – följ med till demonstrationen utanför Falu lasarett. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Här sluter vårdkollegor upp för biträdande smittskyddsläkaren i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Ett stort antal vårdanställda demonstrerade vid Falu lasarett på måndagen till stöd för biträdande smittskyddsläkaren Gustav Backlund, som blivit ett ärende för regionens personalavdelning.

Anledningen är att han i december dömdes för en fredlig klimataktion som ägde rum i somras, innan han fick jobbet som smittskyddsläkare.

Enligt Backlund själv har arbetsgivaren, Region Dalarna, uppmanat honom att säga upp sig. Något han inte har gjort. 

Regionen bekräftar att det pågår ett ärende gällande Backlund men i övrigt fanns det inga kommentarer från personalavdelningen. 

Över trehundra personer har skrivit under på att de tycker att Backlund ska få behålla jobbet och att Region Dalarna ska intensifiera sitt arbete för att bidra till ett bättre klimat.

Facket: ”Haft dålig attityd”

Även läkarfacket är inblandade i förhandlingarna:

– Arbetsgivaren har haft en dålig attityd och varit aggressiv och hotfull, säger Daniel Svedin som företräder Backlund från Läkarförbundet.

Enligt regionstyrelsens ordförande Elin Norén (S) finns inga politiska beslut i ärendet, utan det hanteras av personalavdelningen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Biträdande smittskyddsläkarens anställning i Region Dalarna

Mer i ämnet