Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Anders Hansson/SVT

Biträdande smittskyddsläkaren i Dalarna får prövotid

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarnas biträdande smittskyddsläkare, Gustav Backlund, får prövotid i sex månader.

Det har Region Dalarna och Läkarförbundet kommit överens om efter långdragna förhandlingar som gällt förtroendeskadligt beteende då han dömts för olaga intrång i samband med en klimataktion.

Region Dalarna, Läkarförbundet och Gustav Backlund är överens om att han har kvar sin befattning som biträdande smittskyddsläkare, men med en prövoperiod från och med idag, onsdag, fram till slutet av augusti.

Under perioden kommer Gustav Backlund inte att vara aktiv i tjänsten som biträdande smittskyddsläkare, skriver Region Dalarna i ett pressmeddelande.

Biträdande smittskyddsläkarens anställning i Region Dalarna

Facket nöjt med uppgörelsen

Dalarnas läkarförening ser det som en vinst att Gustav Backlund kommer att återgå som biträdande smittskyddsläkare från och med 30 augusti, men också för hela regionens smittskyddsarbete.

– Under processens gång har vi haft olika meningar om vad som är förtroendeskadligt, men vi känner oss nöjda med förhandlingens utgång. Vi har kämpat för en arbetsrättsligt korrekt förhandling och belyst vikten av ett professionellt bemötande, säger Daniel Svedin från Dalarnas läkarförening.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biträdande smittskyddsläkarens anställning i Region Dalarna

Mer i ämnet