Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet berättar Daniel Svedin från Läkarförbundet om hur facket ser på Backlunds avtal. Foto: Anders Hansson/SVT, Torbjörn Påhlman/SVT

Avtalsmiss kan ligga bakom turerna kring biträdande smittskyddsläkaren

Publicerad

Turerna runt Dalarnas biträdande smittskyddsläkare går vidare. Nu visar det sig att Region Dalarna kanske inte har utfärdat anställningskontraktet på ett korrekt sätt. Dessutom är det oklart om det överhuvudtaget ens ska finnas en tjänst som biträdande smittskyddsläkare.

Efter förra veckans förhandlingar mellan Region Dalarna och Läkarförbundet stod det klart att det fanns fler saker med i bilden än vad regionen tidigare anfört. Då sade man att det var olämpligt att biträdande smittskyddsläkaren deltagit i en klimatdemonstration på sin fritid.

Chefsbeslut under lupp

Enligt uppgifter som SVT Dalarna tagit del av ska det även handla om anställningavtalet som regionen anställt Gustav Backlund på. Det kan vara fel personer från arbetsgivarsidan som har skrivit under och i så fall är avtalet kanske inte giltigt.

– Det är ju inget som Gustav Backlund kan lastas för i så fall, säger Daniel Svedin som är facklig förtroendeman för Läkarförbundet och som hoppas att saken ska redas ut och att biträdande smittskyddsläkaren ska få jobba kvar på posten.

Oklarheter kring tjänsten

Det finns också oklarheter runt själva tjänsten som biträdande smittskyddsläkare. Den tycks inte ha kommit till genom något politiskt beslut och det är även oklart vem som i så fall har rätt att inrätta en sådan tjänst. Enligt smittskyddslagen är det den ordinarie smittskyddsläkaren som har rätten att delegera uppgifter till andra, men den lagen reglerar inga tjänster.

Forsatta förhandlingar är planerade i frågan men Region Dalarna vill inte kommentera saken för dagen.

I videoklippet berättar Daniel Svedin från Läkarförbundet om hur facket ser på Backlunds avtal.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet