Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Inte av den anledningen som du tror” – Regiondirektör Karin Stikå Mjöberg om varför Gustav Backlund inte kan jobba som smittskyddsläkare. Foto: Torbjörn Påhlman/SVT

Oklar framtid för biträdande smittskyddsläkaren i Dalarna – erbjuds annat läkarjobb

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarnas biträdande smittskyddsläkare Gustav Backlund fick på onsdagen ett erbjudande om ett annat jobb inom Region Dalarna. Han dömdes i december för olaga intrång i samband med en klimataktion mot en bilmonter i Stockholm sommaren 2022.

På onsdagseftermiddagen hölls ett möte med parterna och facket som resulterade i att Backlund fick ett erbjudande att stanna kvar inom Region Dalarna som läkare.

Varken arbetsgivaren, facket eller Backlund själv ville dock säga att dörren till en fortsättning som biträdande smittskyddsläkare var helt stängd. Nu får Backlund och facket tid för att ta ställning till erbjudandet.

– Vi tycker att vi haft ett bra möte där vi fått ett erbjudande från arbetsgivaren som signalerar att det finns tillit mellan Gustav och arbetsgivaren och facket och arbetsgivaren så tar det vidare därifrån, säger Daniel Svedin, ledamot i Dalarnas läkarförening.

Önskemål om uppsägning

Region Dalarna hade tidigare framfört önskemål om att Backlund skulle säga upp sig från rollen, men han har stöttats av flera kollegor och vissa politiker som anser att Backlunds klimataktivism innan han tillträdde den nya tjänsten inte kolliderar med trovärdigheten i yrkesrollen som biträdande smittskyddsläkare.

Andra politiker anser att hans förtroende är förbrukat i och med lagbrottet som Backlund har försvarat i intervjuer.

Andra motiv bakom regionens beslut

Regiondirektören Karin Stikå Mjöberg antydde samtidigt att det fanns andra anledningar till varför regionen har lagt fram detta erbjudande, det ville hon däremot inte precisera.

I videoklippet hör du mer om vad  Gustav Backlund och Karin Stikå Mjöberg och Gustav Backlund säger efter onsdagens möte.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Region Dalarna

Mer i ämnet