Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det borde avskrivas” och ”Man är på rätt spår” – hör vad politikerna från V och M tycker om Region Dalarnas agerande mot smittskyddsläkaren Gustav Backlund. Foto: SVT

Politisk oenighet kring biträdande smittskyddsläkaren i Dalarna efter dom om olaga intrång

Uppdaterad
Publicerad

I morgon blir det nya samtal mellan regiondirektören och Gustav Backlund om önskemålet att Backlund frivilligt ska lämna sitt uppdrag som biträdande smittskyddsläkare. Det sedan han dömts för olaga intrång i samband med en klimataktion.

Den informationen fick politikerna i personalutskottet under tisdagsftermiddagen. Politikerna i Region Dalarna har olika åsikter om hur personalärendet ska skötas.

– I sådana här fall tycker jag man ska titta på vad han gör i sin yrkesutövning och vad han gjort privat, säger oppositionsrådet Patrik Liljeglöd (V), som stöttar Gustav Backlund i att få fortsätta som biträdande smittskyddsläkare i regionen.

”Inte predika civil olydnad”

Moderaterna har en helt annan åsikt.

– Vi ser ingen anledning att kritisera arbetsgivaren. Är man smittskyddsläkare ska man inte predika civil olydnad, säger oppositionsrådet Ulf Berg (M).

Miljöpartiet Dalarna skriver i ett pressmeddelande att de anser att Region Dalarnas agerande riskerar att hota yttrandefriheten.

– Att medarbetare som vill skapa debatt kring den ohållbara klimatpolitiken försöker tystas, det tycker Miljöpartiet är mycket allvarligt, säger Aron Knifström, ordförande för MP i Dalarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Biträdande smittskyddsläkarens anställning i Region Dalarna

Mer i ämnet