Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en kort sammanfattning av det som sagt, från Gustav Backlund själv, regiondirektören, facket och Gustavs kollegor. Foto: SVT/Extinction rebellion

Följ med i turerna kring biträdande smittskyddsläkaren Gustav Backlund

Uppdaterad
Publicerad

Har du hängt med i turerna kring biträdande smittskyddsläkaren Gustav Backlund som efter att ha blivit dömd för olaga intrång, hamnat i blåsvädret och kan bli av med jobbet? SVT Nyheter Dalarna ger dig koll.

• Sommaren 2022 deltog Gustav Backlund i en klimataktion med internationella klimatrörelsen Extinction rebellion. De gick in i Volvos showroom i Stockholm, och vägrade lämna lokalen. Polis tillkallades och de blev uppmanade att lämna hallen men lydde inte omedelbart. Demonstranterna identifierades och utreddes av polisen och åtalades därefter.

• September 2022 blev Backlund biträdande smittskyddsläkare i Region Dalarna.

Biträdande smittskyddsläkarens anställning i Region Dalarna

• 23 december 2022 föll domen och Gustav Backlund befanns skyldig till olaga intrång och fick dagsböter.

• Efter domen meddelade Region Dalarna att de ville att Gustav Backlund skulle lämna jobbet som biträdande smittskyddläkare.

Fackliga förhandlingar inleddes mellan Region Dalarna och Läkarförbundet.

• Januari 2023 Många vårdanställda manifesterade för att visa sitt stöd för Gustav Backlund

• Februari 2023 Efter långa förhandlingar kom Region Dalarna och Läkarförbundet överens om att Gustav Backlund ska ha kvar sin befattning som smitskyddsläkare, men att han ska få en prövotid på sex månader. Under den tiden får han inte praktisera som smittskyddsläkare.

Läs mer: Avtalsmiss kan ligga bakom turerna kring biträdande smittskyddsläkaren

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biträdande smittskyddsläkarens anställning i Region Dalarna

Mer i ämnet