Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regiondirektören Karin Stikå Mjöberg berättar varför arbetsgivaren inte anser att Gustav Backlund kan fortsätta som biträdande smittskyddsläkare. Foto: Anders Hansson/SVT

Regiondirektören i Dalarna: Därför tycker vi inte att Backlund kan fortsätta som biträdande smittskyddsläkare

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommenterar regiondirektör Karin Stikå Mjöberg turerna kring biträdande smittskyddsläkare Gustav Backlund. En vägran att följa polisens uppmaning vid den klimatdemonstration där han deltog ska ligga bakom avgångskravet.

Om han själv ska representera en myndighet och därmed har rätt att fatta ingripande beslut så måste han även respektera andra myndigheters beslut, menar regiondirektören.

– Vi tycker inte att det var OK att han inte lydde polisens uppmaning att lämna lokalen, säger regiondirektören Karin Stikå Mjöberg.

Samtidigt medger regionen nu att det var arbetsgivarrepresentanter som inte hade rätt till det skrev under Gustaf Backlunds anställningsavtal, och dessutom finns det inte ens något politiskt beslut om en tjänst som biträdande smittskyddsläkare.

Kan leda till juridiska problem

Det senare kan leda till juridiska problem om Backlund skulle fatta något beslut av ingripande karaktär som biträdande smittskyddsläkare, till exempel utfärda tillträdesförbud eller krav på att bära munskydd. Om hans tjänst inte ens finns i korrekt juridisk mening så är det också möjligt att hans beslut inte är giltiga.

– I båda de här avseendena har vi gjort fel i formalia, erkänner Karin Stikå Mjöberg. Men även om det går att rätta till de bristerna menar hon och regionen att det ändå är olämpligt att Gustaf Backlund fortsätter som biträdande smittskyddsläkare.

I videoklippet hör du Karin Stikå Mjöberg själv förklara hur regionen ser på det inträffade.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Biträdande smittskyddsläkarens anställning i Region Dalarna

Mer i ämnet