Foto: TT/Montage

Den misstänkta sonen i förhör: ”Jag har aldrig haft anledning att misstro min mamma”

Uppdaterad
Publicerad

Närmare 2 miljoner kronor ska på felaktiga grunder betalats ut i lön till den misstänkte mannen som är i 35-årsåldern. I polisförhör uppger mannen att han jobbat i kommunen men att det varit hans mamma som skött alla detaljer kring hans anställning.

– Jag har aldrig haft anledning att misstro min mamma, säger han i förhör.

Han uppger i förhöret att han varje månad fått betalt av sin mamma en summa på 5000 kronor. Han trodde själv att han jobbade för en timlön och att hans mamma gav honom uppdrag när behovet fanns.

Löneskandal i Falu kommun

Anställdes vid personalbrist

Enligt förhör med den misstänkte enhetschefen så framgår det att hon föreslagit att kommunen kunde anställa hennes son redan 2004 när det var personalbrist. Från 2009 blev hon arbetsledare för sin son och fick senare även uppgiften att attestera hans lön. Hon ska även skrivit på avtal om heltidsanställning för sonen och ska även skrivit på blanketter i sonens namn.

– Det bara rullade på, säger mamman i polisförhör.

Mamman berättar att sonen jobbat sporadiskt och vissa år inte jobbat alls. Under tiden ska hon själv utfört en del av hans arbetsuppgifter för att täcka upp för hans frånvaro, förklarar hon.

Hon beskriver att hon tror att hon tagit emot 10 000 kr varje månad för att hon utfört en del av sonens arbete och för att hon skulle betala en del av hans räkningar och hushållsutgifter.

Tog ut sonens friskvårdspeng

I polisförhöret ska mamman fått frågan om hon tagit ut sonens friskvårdsersättning. Hon erkänner att hon ska lämnat in kvitton på bland annat massagebehandlingar. Det var dock inte sonen som ska ha gått på behandlingen, utan hon själv. Något hon kommenterat med att ”hon kanske tyckte hon behövde en behandling när hon jobbade så mycket”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Löneskandal i Falu kommun

Mer i ämnet