Chefsåklagare Kristofer Magnusson: ”Det finns förutsättningar för Falu kommun att få tillbaka en del av pengarna” Foto: SVT

Sonen till enhetschefen fick lön utan att jobba i 14 år – nu väcker åklagaren åtal

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Dalarna avslöjade i oktober förra året att en son till en enhetschef på Falu kommun avlönats i 14 år utan att jobba. Nu åtalas både mamman och sonen vid Falu tingsrätt.

Det var en ren slump att Falu kommun upptäckte att en man som ingen av hans kollegor kände till och som är son till en nu avskedad enhetschef hade avlönats i 14 år utan att jobba.

Misstänks för grov trolöshet mot huvudman

Nu väcks åtal mot mamman och sonen vid Falu tingsrätt. De åtalas i första hand för grov trolöshet mot huvudman, i andra hand åtalas de för grovt bedrägeri. Eftersom preskriptionstiden för brotten är tio är berör åtalet enbart de senaste tio åren.

Löneskandal i Falu kommun

– Bedrägeri finns med som en alternativ rubricering, men jag menar att missbruk av förtroendeställning är dominerande, därför ses det i första hand som ett trolöshetsbrott, säger chefsåklagare Kristofer Magnusson till SVT Dalarna.

Sonen åtalas också i tredje hand för grovt penningtvättsbrott och grovt penninghäleri. Mamman har i förhör delvis erkänt brottet trolöshet mot huvudman.

– Chefen har i första förhöret erkänt trolöshet mot huvudman, men i andra förhöret är det lite oklart men hon medger delar av händelseförloppet, säger chefsåklagare.

Attesterade falska tidrapporter

Enhetschefen ska under åren ha godkänt och attesterat sonens tidrapporter och ska också ha signerat dokument med sonens namnteckning. Enligt åtalet ska sonen ha tagit emot felaktiga löneutbetalningar motsvarande nästan 2,4 miljoner kronor.

Enhetschefen och sonen avskedades i slutet av september 2018. I oktober 2018 avslöjade SVT Nyheter Dalarna att historien rullades upp när kommunen försökte ge mannen en ny mobiltelefon i tjänsten.

Rättelse

Vi har tidigare skrivit att ärendet handlar om en lönechef i Falu kommun. Det var fel, det är alltså en nu avskedad enhetschef på Falu kommun det handlar om.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Löneskandal i Falu kommun

Mer i ämnet