Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
”Vi överlever inte om gästerna inte kommer i sommar” – Hör Carl Larssons-gårdens chef om det utsatta läget. Foto: Bodil Ljungberg

Carl Larsson-gården om avbokningarna: ”Vi känner oss hotade”

Uppdaterad
Publicerad
Coronapandemin slår hårt mot besöksmålen i Dalarna. De flesta står med massiva avbokningar under våren och försommaren och på Carl Larsson-gården tvingas man nu söka hjälp för att få verksamheten att gå runt och hoppas på att turismen tar fart igen i sommar.

– Det är skrämmande, vi känner oss hotade, säger Chia Jonsson, chef på Carl Larssongården i Sundborn om den mycket ovanliga tid som man verkar i denna vår.

”Det värsta är ovissheten”

För tillfället ägnas tiden åt att söka ekonomiskt stöd både hos lokala företag och genom att skicka in ansökningar till olika fonder för att kunna bedriva verksamheten som det var tänkt. Gården har inga kommunala eller statliga bidrag och är beroende av biljettintäkter från besökare.

– Det värsta just nu är ovissheten, att inte veta om vi kommer att behöva de 35 guider som vi rekryterar nu eller om vi ska dra igång utbildningarna för dem, det går inte att räkna alls, säger Chia Jonsson och det är en verklighet som hon delar med många kollegor i Dalarnas besöksnäring idag.

Flera företag har gett upp hoppet

De företag som SVT Dalarna ringt runt till vittnar också om inställda och avbokade besök under den stora utflyktsmånaden maj och om inställda utställningar och att de flesta gett upp hoppet om att kunna locka utländska turister ens om högsäsongsmånaderna kommer igång som det var tänkt.

Hoppet alla lever på är att svenskar kommer att semestra på hemmaplan i sommar och att det kan kompensera en del av det tapp som man haft hittills.

I klippet berättar Chia Jonsson mer om det utsatta läge som Carl Larsson-gården befinner sig i just nu och om hur man försöker rädda verksamheten.

Nedan finns en lista över stora turistbesöksmål i Dalarna och hur de drabbats:

Turistmål i Dalarna – så drabbas de:

Visa

Zorngården

Stänger gården för visningar april ut. Museet hålls öppet då det är få människor som rör sig i lokalerna. Planerna på en utställning med Franska impressionister läggs på is.

”Verksamheten längre fram i sommar hänger just nu i luften, vi räknar med att tappa de utländska turisterna men hoppas att svenska turister väljer att semestra här hemma istället”

Falu Gruva

Falu gruvas konferenser står för tillfället helt still. Tre av de elva årsanställda är korttidspermitterade. Verksamheten är öppen och en del åtgärder som att grupperna inte åker hiss ner i gruvan, har vidtagits”

”Vi har flera ben att stå på och känner ett relativt lugn, men vi lider med konferensverksamheten och restaurangen och de som verkar på området. Har vi tur så väljer fler svenskar att turista hemma. Vi planerar för visningar utomhus och tror att sådant som naturturism och vandring får ett uppsving, det gäller att haka på där.”

Avesta Art

Jobbar på att öppnar med vernissage den 16 maj. I nuläget är det dock oklart om det blir ett traditionellt vernissage eller om det blir tex virituellt. Utställningslokalerna är på nästan 6000 kvadratmeter och man tror inte att det blir några problem att låta folk vistas där.

”Det är mycket frågetecken just nu, vi funderar över hur stora grupperna ska vara som vi släpper in och hur vi ska tänka kring den familjeavdelning med bla exepriment som vi planerar att bygga påverkas av restriktionerna”

Leksands Sommarland

I koncernen ingår bland annat ett hotell som nu är helt stängt och även Siljans konditori, som drabbas märkbart. Campingen får avbokningar på grund av att hockeymatcherna inte spelades säsongen ut. Just nu inväntas midsommarhelgen där få bokar av, men å andra sidan får man inte heller några nybokningar. Siktar på att öppna sommarland som planerat den 20 juni.

Vi sitter still i båten och hoppas att vi kan köra på som vanligt. Vi misstänker att ingen kommer att boka utlandssemestrar och att det kan betyda fler besökare hos oss. Sen får vi se hur restriktionerna ser ut det kan ju fortsatt bli en gräns på 500 personer eller 1000 personer, vi ser vad det kan innebära för parken och om det i såfall kan gå att dela in parken i zooner. 500 personer är ingenting i på den här ytan.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet