Arkivbild. Foto: Audun Braastad/TT, Fredrik Sandberg/TT

Det ekologiska jordbruket i Dalarna ökar kraftigt

Uppdaterad
Publicerad

Den ekologiskt odlade jordbruksmarken i Dalarna har ökat med 78 procent de senaste tio åren, enligt föreningen och miljömärkningen KRAV.

Förra året brukades 21 314 hektar av jordbruksmarken i Dalarna ekologiskt eller var under omställning till ekologisk odling, motsvarande 30, 8 procent. År 2009 var siffran 11 979 hektar, enligt ett pressutskick från KRAV.

En ökning på nästan 78 procent av det ekologiska jordbruket i länet, motsvarar 9 335 hektar jordbruksmark.

– Det är bara Gävleborg, Västerbotten och Örebro som ligger högre. Så Dalarna ligger väldigt högt, säger Jonas Carlberg, affärsområdeschef lantbruk på KRAV.

I Sverige som helhet har den ekologiskt odlade jordbruksmarken ökat med 58,2 procent de senaste tio åren.

Vill se ännu snabbare omställning

– Det här är en positiv utveckling eftersom konsumenterna i hög grad efterfrågar livsmedel som är producerade med god djurvälfärd, begränsad klimatpåverkan, utan naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel och som bidrar till ökad biologisk mångfald.

– Nu behöver vi se framåt och ta nya tag. Vi vill se en ännu snabbare omställning till ekologisk produktion, säger Jonas Carlberg.

VAD ÄR EKOLOGISKT JORDBRUK?

I ekologiskt jordbruk tillåts inte användning av naturfrämmande kemiska bekämpningsmedel eller konstgödsel, vilket i sin tur bidrar till ökad biologisk mångfald.

Nya siffror från Jordbruksverket visar också att ekologiska odlingar klarade förra årets torka bättre jämfört med konventionella odlingar.

Källa: KRAV

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.