Döms för att ha slängt ”banger” framför polishäst efter fotbollsmatch

Uppdaterad
Publicerad

En 27-årig man från Borlänge döms för ”framkallade av fara för annan” efter att han slängde en pyroteknisk pjäs framför en polishäst.

Händelsen inträffade efter en match mellan Dalkurd och Assyriska i Södertälje förra året.

Det var under premiärmatchen i Superettan förra säsongen som händelsen inträffade. Matchen bedömes på förhand vara en så kallad ”högriskmatch”, då flertalet supportrar för både Dalkurd och Assyriska enligt polisen ser fotbollsmatcherna med politiska undertoner.

Matchen, där Assyriska vann, rapporterades som lugn men nu döms alltså en borlängebo för en händelsen utanför arenan i Södertälje.

Slängde explosiv vara mot polishäst

Efter matchen samlades många utanför arenan och på plats fanns även polis och polishästar. Det var då borlängebon alltså kastat en ”banger”, det vill säga en pyroteknisk pjäs, som senare landat och exploderat bara några meter framför en av polishästarna på plats.

Hästen ryggade tillbaka och vände sig men samtliga klarade sig utan skador.

Fast det kunnat gått riktigt illa, speciellt då den landade framför en häst i en folkmassa, menar tingsrätten i Falun och ser allvarligt på saken.

Matchen mellan Assyriska och Dalkurd slutade 2-1 till Assyriska. Foto: Samash Oyal

Trodde bara den skulle släppa ut rök

Mannen har förnekat brott och enligt domen säger mannen att han trodde att varan bara skulle släppa ut rök. Fast det tror inte rätten på.

Händelsen fångades av polisens egna kameror och där har tingsrätten uppfattat mannens beteende efter kastet som att han var nöjd – detta trots att han alltså varit medveten om att han kastat en pyroteknisk pjäs som landat och exploderat framför en av polishästarna.

”Att han skulle ha kastat denna uppåt i syfte att personer inte skulle skadas, framstår för tingsrätten som en ren efterhandskonstruktion”, säger rätten i sitt domslut och menar också att mannen är en ”vuxen person” som borde haft kännedom om vilken typ av föremål han valde att antända.

Får betala 16.800 kronor i böter

För sitt agerande döms mannen till framkallande av annan fara. Han döms också för snatteri vid tre andra tillfällen i Borlänge, varav rätten lagt samman påföljden och dömer mannen till dagsböter.

Han får betala 140 dagsböter á 120 kronor, vilket är detsamma som 16.800 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.