Foto: SVT

Efter brottsutredning och konkurs – nu häver Region Dalarna avtalet med Vårdinnovation

Uppdaterad
Publicerad

Runt tio miljoner kronor skulle det kosta Region Dalarna att testa det digitala vårdverktyget Vårdexpressen på några av länets vårdcentraler. Men affären har granskats efter brottsmisstankar kopplat till samma system i Region Skåne och nu meddelar Region Dalarna att man häver avtalet med företaget Vårdinnovation som nu försatts i konkurs.

Under torsdagen har Vårdinnovation försatts i konkurs, enligt Region Dalarna, och regionen häver därför sitt avtal med företaget

– Vi har följt ingångna avtal för att inte riskera en domstolsprocess. Nu har vi en legal möjlighet att häva avtalet med företaget och då gör vi det, säger Ulf Berg (M), regionstyrelsens ordförande i ett pressmeddelande.

Vårdexpressen

Enligt regionen har man hittills betalat 1,68 miljoner kronor till företaget.

Stoppades i Skåne efter brottsmisstankar

Upphandlingen av IT-systemet Vårdexpressen blev klar hösten 2020. Pilotprojektet skulle starta på vårdcentralerna nu under januari, men sköts fram till hösten 2021 på grund av den omfattande vaccinationsinsatsen mot covid-19.

Verktyget stoppades efter en testperiod i Skåne och Västra Götaland efter att SVT Skåne avslöjat att upphandlingen kantats av oegentligheter och misstänkta jävssituationer. I början av december häktades en person misstänkt för brott i samband med upphandlingen av Vårdexpressen i Region Skåne.

I klippet: Ulf Berg (M) och Sofia Jarl (C) berättar vad det innebär att man nu häver avtalet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet