Sören Bertilsson, ordförande Region Dalarnas revisorer Foto: Lisa Linder Lindberg / SVT

Inköp av nytt vårdverktyg i Dalarna granskas – brottsutredning kring företaget

Uppdaterad
Publicerad

Runt tio miljoner kronor – det är pengar som Region Dalarna lagt på det digitala vårdverktyget Vårdexpressen som ska testas på länets vårdcentraler. En affär som nu granskas efter brottsmisstankar kopplat till samma system i Region Skåne.

- Vi vill säkerställa att det har gått till på ett korrekt sätt i Dalarna, säger Sören Bertilsson, ordförande för Region Dalarnas revisorer. 

Företaget Vårdinnovation ligger bakom IT-systemet Vårdexpressen, som granskades av SVT Nyheter Skåne och Uppdrag Granskning våren 2020.

Region Skåne och Västra Götalandsregionen hade skrivit under avtal värda sammanlagt en miljard kronor. SVT avslöjade oegentligheter i samband med upphandlingen. När uppgifterna framkom valde Region Skåne att omedelbart stoppa införandet av Vårdexpressen.

Vårdexpressen

Dalarna fortsatte

Trots det fortsatte Region Dalarna med sin upphandling och affär med företaget.

Runt tio miljoner kronor, utöver de konsultkostnader på drygt tre miljoner, beräknas det kosta att testa Vårdexpressen på några av Dalarnas vårdcentraler. Om vårdverktyget sedan införs på Dalarnas 23 vårdcentraler kan den totala kostnaden bli närmare 34 miljoner kronor.

- När en revisor får se det här att det finns frågetecken med bolaget. Då blev det naturligtvis så att vi ska titta och granska på det här så att det gått rätt till ur Region Dalarnas perspektiv, säger Sören Bertilsson.

En man häktad

En man som misstänks för grovt givande av muta i samband med upphandlingen av IT-systemet Vårdexpressen i Skåne sitter nu häktad. Ytterligare fyra personer med kopplingar till Region Skåne är misstänkta för grovt tagande av muta.

Nyligen beslutade tingsrätten i Malmö att företaget Vårdinnovations tillgångar sätts i kvarstad. Det beslutet innebär att företaget kommer att försättas i konkurs om inte företaget lyckas övertyga hovrätten att upphäva beslutet.

SVT Dalarna har sökt företaget Vårdinnovation utan resultat.

I klippet hör du om den nu pågående granskningen av Region Dalarnas upphandling och inköp av Vårdexpressen.

Tipsa oss!

Har du ett tips angående Vårdinnovation och Region Dalarna? Hör gärna av dig till reporter Lisa Linder Lindberg.

E-post: lisa.linder.lindberg@svt.se eller telefon: 023-76 50 10.

Du får självklart vara anonym!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet