Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Miljontals kronor, ett nytt vårdverktyg och en pågående mutbrottsutredning. Starta klippet för att få veta vad som hände innan och under tiden Region Dalarna köpte in Vårdexpressen. Foto: Henrik Kilefors, Linda Fridh / SVT

Region Dalarna och Vårdexpressen – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna har köpt in det digitala vårdverktyget Vårdexpressen som ska pilottestas på fem vårdcentraler i Dalarna. Samma verktyg stoppades efter en testperiod i Skåne och Västra Götaland efter att SVT avslöjat att upphandlingen kantats av oegentligheter och misstänkta jävssituationer.

Starta klippet ovan för att se en sammanfattning av vad som hänt och varför Region Dalarnas köp kallas ”så ruttet så det är inte klokt” av Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt.

Vårdexpressen är ett digitalt anamnes-verktyg vilket betyder att det är sätt för läkare och sjukvårdspersonal att få kännedom om en patients besvär och sjukdomshistoria. Enligt företaget bakom ska verktyget, med hjälp av artificiell intelligens, kunna föreslå en diagnos och en behandling. Detta ska spara tid när patienten tas emot och på så sätt ska vården effektiviseras.

Region Skåne och Västra Götalandsregionen har tidigare köpt in samma verktyg men efter SVT:s avslöjande i slutet av januari i år stoppades pilottesterna och miljardaffären revs upp. I mars visade Uppdrag granskning programmet ” Vården och AI-verktyget” där oegentligheterna radades upp. Här finns alla länkar till SVT:s publiceringar i ämnet.

Vårdinnovation förnekar oegentligheter

Företaget Vårdinnovation som ligger bakom Vårdexpressen förnekar att de haft några oegentliga kontakter i samband med någon av upphandlingarna. SVT har i mer än en månads tid sökt Karin Stikå Mjöberg, dåvarande regiondirektör som var ansvarig för Region Dalarnas köp av Vårdexpressen, men hon har inte velat ställa upp på en filmad intervju.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vårdexpressen

Mer i ämnet