Dalarnas regiondirektör Karin Stikå Mjöberg har precis köpt in IT-systemet Vårdexpressen som nu ska testas på Dalarnas vårdcentraler. Bilden är ett montage. Foto: Region Dalarna/bildmontage SVT Design

Dalarnas regiondirektör försvarar inköp av vårdverktyg som stoppades i Skåne

Uppdaterad
Publicerad

IT-systemet Vårdexpressen som i vintras stoppades både i Skåne och Västra Götaland ska nu användas på sex vårdcentraler i Dalarna. Alldeles nyligen, den 7 september, tecknade Region Dalarna kontrakt med bolaget bakom systemet.

Efter SVT:s granskning av upphandlingen av vårdverktyget Vårdexpressen stoppades systemet och avtal värderade till ungefär en miljard kronor avslutades både i Region Skåne och Västra Götalandsregionen.

Misstankar om oegentligheter i samband med upphandlingen framkom och Region Skåne gjorde en polisanmälan. Ärendet utreds nu av åklagare vid Riksenheten mot korruption.

Vårdexpressen

Avtalet värt drygt 30 miljoner

Men trots att upphandlingen är under utredning har Region Dalarna ändå valt att ingå avtal med Vårdinnovation, bolaget bakom Vårdexpressen. Kontraktet är skrivet på fyra år med möjlighet till förlängning i ytterligare tre år.

Verktyget ska underlätta vården genom att patienterna själva skriver in sina symptom på en skärm på vårdcentralen. Systemet genererar därefter ett stöd för diagnos och behandling och slussar patienten vidare till lämplig sjuksköterska eller doktor.

Mångmiljonavtal

Pilotprojektet i Dalarna beräknas kosta nära 10 miljoner kronor.

– När pilotprojektet är genomfört ska vi utvärdera om just det här verktyget uppfyller våra krav på patientsäkerhet och effektivitet, om det gör det kan det komma att breddinföras, säger Karin Stikå Mjöberg, regiondirektör i Dalarna, i ett mejl till SVT Nyheter.

Kostnaden vid fullt breddinförande på Dalarnas samtliga 23 vårdcentraler beräknas uppgå till maximalt 4,5-4,8 miljoner per år, vilket skulle innebära en total kostnad på nästan 34 miljoner kronor.

Vill digitalisera Dalarna

Varför har ni valt just det här systemet till era vårdcentraler?

– Vi utvecklar och prövar hela tiden olika digitala lösningar. Det handlar om att förbättra tillgängligheten till vården för patienter. Digitalisering är ett av Region Dalarnas mål, fortsätter Karin Stikå Mjöberg.

Hur vågar ni köpa in ett system som stoppats i både Skåne och Västra Götaland efter att man funnit misstänkta oegentligheter kring Region Skånes upphandling och som är under utredning?

– Det är viktigt att understryka att Region Dalarna har följt lagen om offentlig upphandling när det gäller det här pilotprojektet. Nu ska verktyget testas och när pilotprojektet är genomfört ska vi utvärdera om just det här verktyget uppfyller våra krav på patientsäkerhet och effektivitet, säger Karin Stikå Mjöberg, regiondirektör i Dalarna.

Bolaget glädjs

Vårdinnovation skriver i ett mejl till SVT: ”Viglädjer oss åt att Region Dalarna, precis som Region Skåne och Västra Götaland, i öppen konkurrens har valt den lösning man har bedömt som bäst”. Mejlet fortsätter: ”Vihar sedan tidigare välkomnat en öppen utredning”.

I en tidigare artikel förnekar bolaget att de haft några oegentliga kontakter med Region Skåne i samband med upphandlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet