Vårdexpressen testades bland annat på vårdcentralen i Ramlösa i Skåne innan Region Skåne avbröt samarbetet och systemet stoppades. Foto: Linda Fridh/SVT

Region Dalarna köper in kritiserat IT-verktyg – stoppades i Skåne och Västra Götaland

Uppdaterad
Publicerad

Region Dalarna köper in det omskrivna vårdverktyget Vårdexpressen trots att systemet stoppades både i Skåne och Västra Götaland. Det efter att SVT avslöjat misstankar om att upphandlingen inte hade gått rätt till.

Det rapporterar tidskriften ComputerSweden på tisdagen. 

Efter SVT:s granskning avbröt Region Skåne och Västra Götalandsregionen samarbetet med Vårdinnovation som är bolaget bakom verktyget Vårdexpressen.

Vårdexpressen

Men nu har istället Region Dalarna tecknat avtal med företaget Vårdinnovation.

Enligt ComputerSweden ska Vårdexpressen först pilottestas på sex vårdcentraler och därefter breddinföras på övriga vårdcentraler i Dalarna.

Kritik från läkarkåren

Systemet har marknadsförts som ett AI-verktyg där patienter kan fylla i sina besvär på en skärm. Vårdpersonalen får sedan hjälp med förslag på diagnos och behandling.

SVT berättade även om att flera läkare var kritiska mot verktyget och att det fanns frågetecken kring det vetenskapliga underlaget som systemet byggde på.

Brottsutredning pågår

Region Skåne tillsatte även en extern utredning som genomfördes av konsultbyrån Pwc.

Pwc:s rapport kom fram till att det fanns misstankar om oegentligheter kring upphandlingen och rekommenderade regionen att göra en polisanmälan vilket Region Skåne också gjorde.

Den 22 juni inledde åklagare vid Riksenheten mot korruption en förundersökning om misstänkt mutbrott inom Region Skåne.

SVT Nyheter Skåne har sökt Dalarnas regiondirektör Karin Stikå Mjöberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet