Regionhuset på Dockan i Malmö. Foto: Johan Nilsson/TT

Konsultfirman: ”Det finns misstanke om brott”

Uppdaterad
Publicerad

PWC:s utredning av Region Skånes upphandling av det digitala verktyget Vårdexpressen visar att det förekommit intressekonflikter, jävsituationer samt otillbörligt gynnande i samband med upphandlingen. Rapporten offentliggjordes på tisdagen.

”Vi har funnit indikationer på att företrädare för leverantören kommunicerat med eller erhållit information från anställda inom Region Skåne vid tillfällen då sådan kommunikation eller informationsdelning inte får förekomma och detta är både olämpligt och står enligt vår bedömning i strid med LOU”.

Det skriver PWC (Öhrlings PricewaterhouseCoopers AB) i sin rapport som tillkännagavs på tisdagseftermiddagen.

Vårdexpressen

Olämpligt agerande

Utredningens resultat stärker misstankarna om att företrädare för leverantören kan ha utlovat eller givit förmåner till anställda inom Region Skåne.

”Vår bedömning är att det både finns misstanke om brott men också olämpligt agerande från ett fåtal anställda inom Region Skåne gentemot Region Skåne som arbetsgivare. De anställdas handlande och koppling till en leverantör, både under och efter upphandlingen, gör att det inte går att utesluta att de anställda i fråga har haft egen vinning och incitament att påverka upphandlingen och otillbörligt gynna en leverantör”, står det i rapporten.

Rätt att stoppa Vårdexpressen

Utredarna menar att det var rätt beslut av Region Skåne att avbryta samarbetet med leverantören Vårdinnovation i samband med att misstankarna om oegentligheter vid upphandlingen uppdagades.

Den oberoende granskningen upprättades på uppdrag av Region Skåne den 14 februari 2020 efter att SVT granskat upphandlingen och verktyget Vårdexpressen som regionen köpte in både till Region Skåne och Västra Götalandsregionen till ett maximalt avtalsvärde på ungefär en miljard kronor. 

Region Skåne fick rådet att polisanmäla

I rapporten framgår det att PWC rekommenderar regionen att polisanmäla:

”Med anledning av de misstänkta oegentligheterna samt otillbörliga gynnandemoment som identifierats vid vår utredning har vi rekommenderat Region Skåne att inlämna en polisanmälan och underrätta polisen om våra detaljerade observationer.”

PWC:s utredning omfattar kartläggning och analys av upphandlingen och händelserna som följde efter den under perioden 2017 till 2020.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet