Av sex företag som tänkt delta i Region Dalarnas upphandling kvarstod endast två efter att upphandlingsunderlaget skickats ut. Foto: Johan Dernelius/SVT

Så gick det till när Dalarna köpte in Vårdexpressen

Publicerad

SVT Nyheter Skåne kan avslöja att den tjänsteman som stängdes av i Region Skåne efter misstankar om att ha gynnat Vårdinnovation i upphandlingen av Vårdexpressen, även haft en betydande roll när Region Dalarna nyligen köpte in samma IT-system.

Den 11 februari 2019 flyger den skånska tjänstemannen från Sturup till Falun. Dagen därpå går han på möte tillsammans med Vårdinnovations vd Damon Tojjar och träffar en grupp tjänstemän från vårdverksamheten samt ett antal politiker i Region Dalarna.

Linda Haglund, politisk sekreterare till ett av regionråden, antecknade vid mötet och minns besöket väl:

Vårdexpressen

– Jag fick intrycket av att Damon Tojjar var en läkare som representerade Region Skåne, säger hon till SVT Nyheter.

Hon berättar att han beskrev ett fantastiskt AI-verktyg som användes på en medelstor klinik i Malmö och som täckte 95 procent av alla diagnoser. Med verktyget kunde en läkare ta emot 14-16 patienter under tre timmar. Snittet på en vanlig vårdcentral i Skåne låg på tio patienter på en hel dag.

– Jag blev jätteinspirerad. Det tror jag vi alla blev, säger Linda Haglund.

Användes ingenstans

När Damon Tojjar höll sin presentation i Falun användes inte det digitala vårdverktyget någonstans i Skåne. Den privata vårdcentral han hänvisade till hade vid tidpunkten slutat använda verktyget för drygt fem månader sedan.

– Det vill jag minnas att han inte sa något om. Däremot gick flera av oss från mötet med intrycket att det användes, eller snart skulle användas, på flera vårdcentraler i Region Skåne, säger Linda Haglund.

Skickar underlag till Dalarna

En vecka senare, den 20 februari 2019, skickade den skånska tjänstemannen ett mejl till inköpsavdelningen i Region Skåne. Ett mejl med rubriken: ”Dalarna efterfrågar upphandlingsunderlaget för Vårdexpressen.”

Samma dag skickas materialet till en chef inom primärvården i Region Dalarna.

Snart kommer det att visa sig att Dalarna kopierar delar av Skånes upphandlingsmaterial. Men det kommer att dröja innan upphandlingen annonseras ut.

Mejlet från den 20 februari 2019 som visar att Skånes upphandlingsunderlag efterfrågas av Dalarna. Foto: SVT

Täta kontakter

Under de följande månaderna skickar den skånska tjänstemannen flera mejl till chefskollegan i Dalarna och berättar hur bra allting fungerar med Vårdexpressen som under sensommaren börjat pilottestas i Skåne.

Den 8 oktober 2019 svarar chefen i Dalarna på ett av mejlen från Skåne: ”Förstår verkligen intresset! Vår upphandling ska komma ut inom några veckor äntligen… Fick du vårt lilla tackpaket?”.

Samma kväll skickar den skånska tjänstemannen vidare mejlet till Vårdinnovations vd. Det var cirka sex veckor innan upphandlingen annonserades ut och övriga intresserade leverantörer informerades.

Mejlet från Dalarna som skickas vidare av den skånska tjänstemannen till Vårdinnovation den 8 oktober 2019. Foto: SVT

Identiska fall och snarlika formuleringar

När SVT går igenom upphandlingsunderlagen för de två regionerna, visar de sig vara identiska bland annat när det gäller de avgörande patientfallen som de tävlande systemen skulle testas på.

Regionerna använder sig av samma fyra hypotetiska patientfall. Ali, Annika, Alan och Ulla-Britt har samma krämpor och besvär i både Skåne och Dalarna.

Ali, 6 år, kommer på obokat besök med sin arabisktalande mamma. Annika, 29 år, lider av psykisk ohälsa. Ulla-Britt, 66 år, är en multisjuk äldre kroniker som ska på årlig kontroll. Alan, 55 år, söker vård för smärta i bröstet.

Blandade ihop regionerna

Att Dalarnas upphandling har kopierats från Skånes visar sig även när Region Dalarna tvingas skicka ut en rättelse till intresserade anbudsgivare:

Rättelse

Ett fel har smugit in sig i bilaga 12, Utvärdering, flik Grunder.

I rad 9 står det Region Skåne iställer* för Region Dalarna.

Den korrekta meningen är: Mest kostnadseffektiva lösningen för Region Dalarna.”

(*SVT har valt att återge även korrekturfelet i citatet.)

Rättelsen som Region Dalarna mejlade ut samma dag som Vårdexpressen stoppades i Skåne. Foto: SVT

Valde att inte ens försöka

Från början var sex företag intresserade av och godkända för att delta i Region Dalarnas upphandling. Men efter att underlaget skickats ut avstod fyra av leverantörerna från att delta.

”Med stor förväntan anmälde vi oss till den aktuella upphandlingen från Region Dalarna. När det kompletta upphandlingsunderlaget blev känt var det helt uppenbart för oss att stora delar av upphandlingsunderlaget var en ren kopia av den numer omtalade upphandlingen som Region Skåne genomförde”, skriver ett av företagen som drog sig ur.

Ytterligare en annan konkurrent gav upp när även de upptäckte att delar av materialet var kopierat från upphandlingen i Skåne.

Två kvar i final

Bara två av de från början sex företagen lämnade till slut in anbud i Dalarnas upphandling.

Men innan dess, mitt under Dalarnas upphandling, avslöjade SVT misstänkta oegentligheter i samband med upphandlingen av Vårdexpressen i Skåne.

Enligt uppgifter till SVT hade bolaget fått vara med och välja ut patientfall som leverantörernas system skulle testas på. Dessutom hade känsliga dokument delats mellan Region Skåne och Vårdinnovation långt innan de andra leverantörerna informerades om upphandlingen.

Dalarna pausade då sin pågående upphandling i väntan på Region Skånes externa utredning av händelserna i Skåne.

Trots att rapporten kom fram till att det fanns misstänkta oegentligheter i samband med upphandlingen, där bland annat den skånska tjänstemannen figurerade, valde Region Dalarna att köpa in Vårdexpressen.

Felet flyttade med till Dalarna

– Det är så ruttet så det är inte klokt. Det är uppenbart att det här är fel hanterat från början. Det här är ett fel som uppstår i Skåne som sedan sprider sig till Dalarna, säger Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt till SVT Nyheter Skåne.

Professor Olle Lundin är mycket kritisk till att Dalarna använt sig av Skånes upphandlingsunderlag som nu också ingår i den förundersökning som påbörjats av Riksenheten mot korruption.

”Arbetades igenom noggrant”

Dalarnas regiondirektör Karin Stikå Mjöberg vill inte ställa upp på en filmad intervju, men försvarar i ett mejl beslutet att använda samma upphandlingsunderlag som Skåne:

– Kravbilden arbetades igenom noggrant av en arbetsgrupp och är Dalarnas krav. Till exempel skiljer sig en del tekniska krav och krav på infrastruktur. Många upphandlingsmallar där man upphandlar samma typ av produkter framstår ofta ganska lika, dels därför att LOU ställer ett antal formaliakrav på vad som ska vara med i underlagen, dels därför att det kan finnas många likheter i funktionella behov.

Enligt uppgifter till SVT var flera personer i Dalarna kritiska till inköpet men regiondirektören valde ändå att köpa in Vårdexpressen.

SVT har sökt den skånska tjänstemannen samt chefen inom Dalarnas primärvård.

Bolaget dementerar uppgifterna

Vårdinnovation har förnekat att de haft några oegentliga kontakter med Region Skåne.

Bolaget menar även att upphandlingen i Region Dalarna varit allmänt känd genom ett pressmeddelande från ett konsultföretag.

I ett tidigare mejl till SVT skriver bolaget: ”Som tidigare meddelat har Vårdinnovation inte tagit del av någon information som inte varit i linje med gällande föreskrifter i LOU.”

Vårdinnovation förnekar också att de varit med och valt ut de fyra patientfall som använts i upphandlingarna.

Enligt Vårdinnovation har Damon Tojjar inte heller presenterat sig som anställd i Region Skåne vid mötet i Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdexpressen

Mer i ämnet