Rättviks kommunalråd Jonny Jones (C) är nöjd med den nya modellen som innebär en miljon i lägre avgift per år för kommunen från 2025. Foto: SVT

Efter kritiken: Dalakommunerna enade om ny betalningsmodell till Visit Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Flera dalakommuner har tidigare uttryckt att avgiften till det gemensamma turistbolaget Visit Dalarna är alldeles för hög. Nu har kommunerna kommit överens om en ny finansieringsmodell.

– Det känns positivt att vi kan ta det härifrån nu, säger Rättviks kommunalråd Jonny Jones (C) som tidigare varit kritisk.

Dalarnas 15 kommuner har på styrelsemötet den 20 januari enats om en finansieringsmodell för Visit Dalarna från 2023 och framåt. Det uppger man i ett pressmeddelande.

– Beslutet innebär att Dalarnas kommuner är eniga om Visit Dalarnas uppdrag och finansiering, vilket skapar stabilitet och en långsiktighet för bolaget. Det här är positivt och glädjande både för bolaget och för Dalarnas utveckling, säger Fredrik Jarl (C), ordförande för Utveckling i Dalarna Holding, som äger Visit Dalarna.

Visit dalarna

Ny avgift från 2025

Den nya finansieringsmodellen innebär att den totala budgeten minskas stegvis fram till 2025. Vad varje kommun ska betala beräknas sedan utifrån befolkningsmängd och hur stor turistnäring man har i kommunen. Kostnaden för kommunerna kommer också att minskas stegvis fram till 2025, då den nya avgiften ska gälla.

– Vi kom överens till sist. Ingen ville ju betala mer än någon annan. Men när budgeten drogs ner så kom vi dit att ingen behöver betala mer, berättar Rättviks kommunalråd Jonny Jones (C).

Från tre till två miljoner

Rättvik är en av de kommuner som tidigare varit kritiska till för hög avgift. Enligt den tidigare modellen betalade Rättvik omkring tre miljoner årligen.

– Nu kommer det att bli omkring två miljoner istället, säger Jones och fortsätter:

– Så får vi väl återkomma till hur omställningen ska ske fram till den minskade budgeten 2025.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Visit dalarna

Mer i ämnet