Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Efter mammans coronadöd – Alexandra anmäler Falu lasarett. Foto: Lisa Linder Lindberg / SVT

Efter mammans coronadöd – Alexandra anmäler Falu lasarett

Uppdaterad
Publicerad

Anita är en av minst 110 personer som avlidit på sjukhusavdelningar i covid-19 i Dalarna. Dottern Alexandra har anmält regionen för vad hon anser är brister i vården kring hennes mamma.

– Det sättet mamma dog på är inte humant, säger Alexandra.

Hennes mamma Anita insjuknade i covid-19 i slutet av mars. Anita fick vård vid Falu lasarett. Efter några dagar dog hon i sviterna av bland annat covid-19 – ett av de första coviddödsfallen i Dalarna.

Dottern Alexandra fick träffa sin mamma när hon vårdades på infektionskliniken vid Falu lasarett. Hon minns den sista tiden.

– Mamma hade svårt att andas. Hon kvävdes till döds, säger Alexandra.

Anmälde händelsen till IVO

Alexandra menar att mamman inte fick den vård hon borde ha haft rätt till och har anmält händelsen till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

– Det tar vi allvarligt på. Det är chefsläkarna som tittar på det och analyser det för att se vad vi kan lära oss av det, säger Karin Stikå Mjöberg, biträdande regiondirektör.

Får hjälp från Region Sörmland

Region Dalarna utreder sin hantering av coronapandemin med extern hjälp från Region Sörmland. Bland annat för att förbättra och utveckla sitt coronaarbete. Alla enskilda klagomål och anmälningar gås igenom enskilt av regionen. I övrigt vill inte regionen kommentera enskilda händelser.

– Vi har en person på plats som tittar på hur vi arbetar och hur vi kan ändra vårt arbetssätt så att vi kan få det så bra som möjligt, säger Karin Stikå Mjöberg.

SVT Nyheter Dalarna ville skildra hur de första månaderna av pandemin fungerat i regionen och kommunerna, det positiva men även det som inte fungerat fullt ut.  

Urvalet gjordes genom att vi valde att begränsa oss till att enbart titta på hälso- och sjukvården. Utifrån urvalet begärde vi ut avvikelserapporter från Dalarnas 15 kommuner och regionen från första mars till 25 september i år. Vi valde även att granska alla de klagomål och anmälningar som kommit in till tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg.  

Alla dalakommuner har olika system för hur de bokför de anmälda tillbuden, anmälningarna samt klagomålen. Vi har valt att titta närmare på de som är coronarelaterade. Några enstaka kommuner har inte lämnat ut sina tillbud bland annat med hänsyn till att är för tidskrävande.   

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT Dalarna granskar: Larmen under coronapandemin

Mer i ämnet