Vid Falu lasarett har coronapatienter vårdas under pandemin. Foto: Lisa Linder Lindberg/SVT

Flera coronatillbud – Region Dalarna utreder viruspandemin

Uppdaterad
Publicerad

För att förbättra sitt arbetssätt under coronasituationen utreder nu Region Dalarna sin hantering av pandemin. Regionen har tagit extern hjälp från Region Sörmland.

– Vi har en person på plats som tittar på hur vi arbetar och hur vi kan ändra vårt arbetssätt så att vi kan få det så bra som möjligt, säger Karin Stikå Mjöberg, biträdande regiondirektör.

Vårdpersonal i Dalarna rapporterar om brister i vården av covid-patienter på Falu lasarett. Det visar avvikelserapporter som SVT Nyheter Dalarna tagit del av.

Coronaviruset i Dalarna

Brister i informationen

Under pandemin har det saknats tydliga riktlinjer och rutiner för sjukhuspersonal. Det har även funnits brister i information mellan olika avdelningar när det gäller misstänkta coronapatienter, enligt de tillbudsrapporter som vi gått igenom.

– De största avvikelserna som har varit är att personal riskerat att bli smittade då man inte haft tillräckligt med smittskyddsutrustning på plats och att till exempel att respiratorslangar har gått isär och man har då blivit utsatt för aerosol, säger Marion Vaeggemose, ordförande Vårdförbundet.

”Inte beredda”

– Vi var inte beredda på pandemin. Vi fick ställa om väldigt snabbt och personal fick rycka ut, säger Karin Stikå Mjöberg.

Flera av de tillbuden som hittills har rapporteras in handlar om brist på skyddsutrustning. Region Dalarna menar att det finns skyddsutrustning: 

- Vi har skyddsmaterial så vi klarar oss minst i tre månader och vi är beroende att det kommer in material hela tiden, säger Karin Stikå Mjöberg.

Tipsa oss

Vi behöver din hjälp i vårt fortsatta granskande arbete. Har du tips om ett missförhållande eller något som inte fungerat under coronapandemin? Lämna din informationen till vår reporter: lisa.linder.lindberg@svt.se eller telefon 023-76 50 10. Du får självklart vara anonym!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Dalarna

Mer i ämnet