Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fredrik Karlsson, ombudsman på Byggnads GävleDala, säger att det är relativt vanligt med säkerhetsbrister på byggnadsställningar. Foto: Helena Wrete/SVT

Byggnads kontrollerar byggarbetsplatser: ”På tok för många dödsfall i vår bransch”

Publicerad

Otäcka olyckor från byggnadsställningar ska bli ett minne blott – åtminstone om fackförbundet Byggnads lyckas med sin vision. Den här veckan pågår den så kallade Arbetsmiljöveckan och årets fokus ligger på att granska byggnadsställningar.

Hittills i år har elva byggnadsarbetare omkommit på svenska arbetsplatser och varje år inträffar många olyckor som leder till mer eller mindre allvarliga skador.

Enligt fackförbundet Byggnads är många kopplade till felaktiga och osäkra byggnadsställningar. För att upptäcka dessa innan olyckor inträffar åker ombudsmän från facket ut på byggen i hela landet för att kontrollera säkerheten.

– Anledningen till att vi fokuserar på byggnadsställningar är för att vi har på tok för många dödsfall i vår bransch, säger Fredrik Karlsson, ombudsman på Byggnads GävleDala.

”Många oseriösa företag”

I Gävleborg och Dalarna sker omkring 100 spontanbesök under veckan.

– Tyvärr ser vi allt mer att det dyker upp företag som inte har i branschen att göra och där ser ställningarna inte alltför bra ut. Sedan kommer alla andra yrkesgrupper och arbetar på de här ställningarna och då kan de få plikta med sitt liv, säger Kim Söderström, ordförande på Byggnads GävleDala och fortsätter:

– Sedan finns det massor av ställningsföretag som är bra och sköter sig men vi kan se just i den här branschen att det finns många oseriösa företag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer