”Vi är inne i en valrörelse – då måste man sköta sig”

Uppdaterad
Publicerad

Dalatrafiks busschaufförer skulle få tryggare anställningsförhållanden och Region Dalarna stoppade till och med pågående upphandling för att få med busschaufförernas krav. Men sedan ändrade de sig, vilket ledde till stora protester. Nu backar politikerna ännu en gång.

När den uppgörelse om anställningstrygghet som facket och Region Dalarna tidigare enats om revs upp väcktes arga röster bland förarna. Kraven innebar att den nuvarande anställningen skulle följa med till det bolag som vann upphandlingen – oavsett vinnande bussbolag.

Men plötsligt ändrade Region Dalarna beskedet och tog bort överenskommelsen. Facket kände sig svikna.

Dalarna – Dalatrafik

– Vi är förbannade och mycket besvikna. Det handlar om trygghet, säger Cilla Rohlin, ordförande Kommunal Bergslagen till Gävledala på tisdagen.

Ändrar sig i frågan – igen

På onsdagen under en demonstration i Falun kom ännu en vändning. Region Dalarna backar och har stoppat upphandlingen igen och meddelar att man ska lyssna på facket.

–Vi är inne i en valrörelse, vi vill ha facklig/politisk samverkan och vill man ha det måste man sköta sig, och det innebär att vi tänker sköta oss, säger Leif Nilsson (S).

– Vi har lyssnat på kritiken och konstaterat att vi vill samma sak, fortsätter Nilsson.

”Nu får vi ro i stugan”

– Nu har vi rett ut vad alla stod för och vad vi var överens om. Det är det vi var överens om som gäller, säger Cilla Rohlin.

– Nu får vi ro i stugan och vi kan genomföra upphandlingen, säger Leif Nilsson (S).

Det är i nuläget oklart vad processen kommer att kosta.

Vågar ni lite på detta denna gång?

– Vi bestämmer oss för att vi gör det, säger Cilla Rohlin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Dalatrafik

Mer i ämnet