Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ullabella af Klercker är ”Sofies” advokat. Visa alla (2)
Visa alla (2)

Efter SVT:s granskning: Nu får Sofie advokat

Uppdaterad
Publicerad

I morgon, fredag, kommer utredningen om ett lagförslag för att ytterligare stärka placerade och tvångsvårdade barns ställning.

Ett av de barn som först efter SVT:s granskning fått rätt till en egen advokat är den tvångsflyttade 13-åring som vi kallar för Sofie.

Barn som placerats i familjehem länge har idag ingen egen rätt till sina fosterföräldrar, även om de ser dem som sin mamma och pappa. Det är de biologiska föräldrarna som har rätt att behålla kontakten, och att gång på gång få en prövning om att få hem sina barn om de anses ha blivit tillräckligt bra föräldrar.

Det gäller även om föräldrarna till exempel vägrar att gå med på att drogtestas, som i fallet med den dödade flickan Esmeralda. Det kan komma att ändras i en ny lag “Lex lilla hjärtat”, vars utredning ska vara klar på fredag.

Ny lag på måndag

Men redan på måndag börjar en annan lagändring gälla som säger att barnen har rätt till ett offentligt biträde med rätt utbildning eller erfarenhet för att företräda just ett barn.

— Det ses tyvärr som ett uppdrag som är lätt, för de yngsta och nyaste juristerna. Jag anser att det är det svåraste, att avgöra vad som är bäst för barnet, säger UllaBella af Klercker, advokat och expert på barnrätt.

Hon har tagit sig an fallet som SVT granskat med den tvångsomhändertagna 13-åriga Sofie som efter att ha levt hela sitt liv i ett familjehem plötsligt flyttats till ett HVB-hem av Borlänge kommun. Och hon menar att lagen behöver stärkas ytterligare.

— Vi försökte att lyfta flickan har rätt till ett offentligt biträde med hjälp av Barnkonventionen men fick nej. Jag tycker inte att lagen fungerar riktigt. De väljer att inte anmäla behov av biträde just för att hon inte ska få någon som strider för henne, och det hade ju inte fungerat om det varit en vuxen.

Nu har hon advokat

Istället var det kritik från Ivo, Inspektionen för vård och omsorg, som kom i februari som ledde till att Sofie fick en advokat. UllaBella af Klercker har nu inlett processen med att överklaga placeringen åt 13-åringen.

“Jag är jätteglad” skriver Sofie till SVT. “Hon har ordnat så att jag ska få träffa min mormor, och min syster också”. Sofie bor fortfarande kvar på HVB-hemmet men får nu ha telefonkontakt med sin famílj en gång i veckan.

Hon har inte fått träffa sina fosterföräldrar på ett år.

“Jag vill komma hem” skriver Sofie.

Borlänge kommun vill i nuläget inte kommentera fallet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer