Eleverna Ebba Källgren och John Enbäck fick bland annat svar från Gustav Fridolin ( MP). Foto: Erica Stenback/SVT

Eleverna John och Ebba om SVT:s skoldebatt: ”Fick svar på många frågor”

Uppdaterad
Publicerad

Eleverna John Enbäck och Ebba Källgren som var med under SVT:s stora skoldebatt från Borlänge är nöjda med det de hörde i debatten. Tanken var ju att de olika partierna skulle få möjlighet att berätta om vad de vill göra för att lösa problemen i skolan.

– Jag fick svar på jättemånga frågor, säger Ebba som ska börja gymnasiet nu i höst. Men jag hoppas på att de här lösningarna som de nu pratar om att de vill införa, att det verkligen händer!

– Jag fick flera svar, instämmer John Enbäck. Men några saker som jag även skulle vilja haft svar på är hur kommer det tacklas kortsiktigt. Jag har nian kvar nu, och där kommer det vara en väldigt stor lärarbrist om det inte finns någon snabb lösning.

Han berättar att han haft mellan 30 och 40 lärare under de senaste åren, och sett sig tvungen att avbryta studierna i tyska eftersom det varit alldeles för dålig kontinuitet där på lärarsidan.

Kan inte tänka sig att själva jobba som lärare

Mycket av debatten kom att cirkulera runt lärarbristen som råder och som verkar förvärras hela tiden. Hur ser då de här eleverna, som själva går i skolan nu, på läraryrket som ett eventuellt framtida jobb?

Kan ni själva tänka er att jobba som lärare?

– Hmm, nej inte riktigt det! säger John och småskrattar innan han förklarar vidare. Jag har haft jättemånga lärare som har blivit sjukskrivna bara på grund av hur miljön är i skolan och allt arbete de måste göra men som de egentligen inte ska behöva göra. Så – nej!

– När man hör att det behövs lärare så vill man ju komma och hjälpa till och utbilda sig till lärare, säger Ebba Källgren med ett brett leende. Sedan får hon ett stelare uttryck i ansiktet när hon fortsätter. Men nej, jag tror faktiskt inte det! Jag tror inte det känns så attraktivt att jobba med det nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.