Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videoklippet visar vi hur nära spärren fyra partier låg i sina dalakommuner. Foto: SVT

En handfull röster från spärren – så jämnt var det i kommunvalen

Publicerad
Val 2022Valresultat

Valdeltagandet sjönk i valet 2022, och det är lätt att tänka att ”min röst spelar inte så stor roll i helheten”. Men SVT har hittat några kommuner där det hängde på mindre än 15 röster om ett parti skulle ta plats i kommunfullmäktige.

Vi har tidigare rapporterat om det nystartade partiet Ny Framtid i Borlänge, som leds av den tidigare moderaten Agneta Nyvall. Partiet fick 628 röster vilket motsvarade 1,96% av alla giltiga röster.

För att komma över tvåprocentsspärren och kvala in till ett mandat i kommunfullmäktige hade Ny Framtid endast behövt 14 röster till.

Se fler spaningar om valresutatet i faktarutan nedan.

I videoklippet berättar vi om tre kommuner där det var ännu jämnare kring det sista mandatet.

  • Bygdepartiet tar titeln som Leksands största parti, men marginalen ned till Socialdemokraterna är endast 15 röster.
     
  • I Malung-Sälen hoppade det sista mandatet omkring under rösträkningen. Från Landsbygdspartiet Oberoende på valnatten, via Socialdemokraterna efter onsdagsräkningen, och i slutändan till Moderaterna.

    Landsbygspartiet Oberoende hade behövt 14 röster till för att ta över det sista mandatet från Moderaterna i Malung-Sälen.
     

  • Om Socialdemokraterna i Rättvik hade fått sex röster till hade de tagit över ”vågmästarmandatet” från Centerpartiet. I så fall hade det nuvarande styret (C+M+KD) förlorat sin majoritet i kommunfullmäktige med ett mandats marginal.

Källa: SVT Dalarnas beräkningar baserade på valmyndighetens data.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Följ dina lokala nyheter om valet i Dalarna

Mer i ämnet