Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se myggbekämpningsexperten Jan Lundström berätta vilka som drabbas hårdast av den åtstramade budgeten och hur planen för sommaren ser ut. Foto: Patrick Sörquist/TT, Alfred Jakobsson/SVT

Endast en myggbekämpning vid nedre Dalälven i år – sedan tar pengarna slut

Publicerad

Det dröjde ända in på vårkanten innan regeringen presenterade finansieringen för årets myggbekämpning. Och då blev det bara en tredjedel av vad myggbekämparna hoppades på.

Myggbekämparen Jan Lundström befarar därför stora problem om sommaren blir lika blöt som ifjol.

– Nu räcker det bara till en stor insats här vid nedre Dalälven, säger Jan Lundström, exekutiv rådgivare på Biologisk Myggkontroll.

– Som jämförelse hade vi fyra stora översvämningar ifjol och då räckte pengarna till två och en halv insats. Så hösten blev ett litet helvete, det var mygg överallt, fortsätter han.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Kritiserar sena besked

Missnöjet riktas mot regeringen och den ansvariga klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari (L). Ministerns pressekreterare avböjer en intervju med SVT och hänvisar till riksdagsdebatten i mars 2024 då Pourmokhtari besvarade flera frågor från politiker i de drabbade länen om de sena finansieringsbesluten.

– Vi är överens om att insatser behövs /.../ men frågan bereds just nu i Regeringskansliet och jag kan inte föregå den processen, sade Pourmokhtari då.

Extrapengar i Sandviken

Sandvikens kommun ville inte vänta in de sena besluten från staten och avsatte 3,5 miljoner av kommunens pengar för att köpa in mer bekämpningsmedel. Så där kan det bli fråga om en till insats senare i sommar.

I videoklippet berättar myggbekämpningsexperten om hur de lägger upp planen för sommaren, hur mycket pengar de har fått och vilka som drabbas hårdast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Myggplågan vid nedre Dalälven

Mer i ämnet