Energiprofessorn: ”Vi måste göra bättre val”

Publicerad

Han har både jobbat inom industrin och sysslat med forskning om hur man bäst använder och hushåller med energi, professor Reine Karlsson.

Att omställningen mot minskade koldioxidutsläpp går för långsamt håller han med om, men han tror att tekniken och en ökad medvetenhet kommer hjälpa oss att lösa problemen.

– Det går för långsamt, men teknikutvecklingen är fantastisk. Vi har kunskapsmässigt potential att göra bättre lösningar, men vi måste göra bättre val. Inte bara välja billiga lösningar utan bättre kvalité är viktigt, säger professor Reine Karlsson.

Kvalitet före billiga grejer

Billiga saker går lätt sönder så att hellre välja kvalitetsprodukter som håller längre är alltså att föredra. Det är ett av hans budskap, för konsumentmakten är stor menar professorn. Och det är förstås inte enbart privatpersoner som är konsumenter utan även kommuner och företag vid alla sina inköp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.