Starta klippet för att höra Mattias Halt, chef på kostenheten i Avesta kommun, berätta mer om ”Klimatlådan”. Eva Moreno är positiv och ser fler fördelar än bara den miljömässiga. Foto: Charlotte Pettersson, SVT

Här får personalen köpa skolmaten som blir över – ”Helt suveränt”

Uppdaterad
Publicerad

Med start idag kan all skolpersonal i Avesta kommun köpa den mat som blir över när eleverna har ätit.

– Helt suveränt, ett superlyft, säger Eva Moreno som fyllt matlådorna med falafel och kebabgryta på Fors skola, där initiativet tjuvstartade under måndagen.

Initiativet kallas ”klimatlådan” och är ett sätt att minska matsvinnet. Personalen får ta med en matlåda hemifrån och sedan swisha 30 kronor. Från och med idag, den 1 oktober, finns möjligheten i alla offentliga kök i kommunen.

– Vi har pratat om det här en längre tid, det blir alltid mat över och den maten har ju tidigare bara åkt i komposten. Så vi säljer den till anställda i kommunen istället. Vi tar inte betalt för att tjäna pengar utan för att täcka upp råvarukostnaderna, säger Mattias Halt, chef på kostenheten i Avesta kommun.

Dalarna – Klimatet i fokus

Maten som blir kvar framme i serveringsdiskarna går inte att ta hand om när dagen är slut. Det är den maten man nu hoppas ska slippa gå förlorad. Övrig mat som blir kvar av dagens lunch, och som står kvar i köket, går att spara till en annan dag.

Starta klippet för att höra mer om initiativet.

Fors skola utanför Avesta (som har ungefär 120 elever) slänger väldigt lite mat. Det har nästan blivit som en tävling mellan lågstadiet och mellanstadet, om hur lite mat som slängs.

Vecka 38 slängde skolan drygt 4 kg mat, minde än 1 kg/dag.

Fors skola slängde drygt fyra kilo mat under vecka 38. Foto: Foto: Ann-Louise Julin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet