Ellen Andreasson på Naturskyddsföreningen i Falun ger miljötips till dig och SVT:s reporter Charlotte Pettersson. Foto: Helena Wrete/SVT

Naturskyddsföreningen arrangerar Miljövänliga veckan i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Klimatmål och storskaliga strejker är en grej. En annan grej för att hjälpa klimatet är att se över sina prylar och laga det som lagas kan. Naturskyddsföreningen har därför konceptet Miljövänliga veckan.
– Det känns som att vi tar ner det på en konkret nivå för människor som vill göra något för klimatet, säger Lillian Lundin Stöt.

Temat är ”Fixa grejen – dela mera” och kampanjens syfte är att uppmärksamma en ohållbar konsumtion. Naturskyddsföreningen vill visa att det finns massvis med tips och tricks för att få kläder och prylar att hålla längre.

– Om alla i världen skulle konsumera som svenskar skulle det krävas 4,2 jordklot, berättar Lillian Lundin Stöt, verksamhetsutvecklare på Naturskyddsföreningen Gävle-Dala.

Köpstopp är lösningen, åtminstone under en period, för den som är ny på det.

– Vi utmanar alla att ta en shoppingfri månad då man inte köper nya saker och kläder. Man kan faktiskt återupptäcka sin garderob och se vad som ligger längst bak också, säger Lillian Lundin Stöt.

Lillian Lundin Stöt är verksamhetsutvecklare på Naturskyddsföreningen Gävle-Dala. Foto: Privat.

Under veckan blir det utställningar och ta och ge-träffar, något som Lillian Lundin Stöt uppmuntrar till.

– Ett bra tips är att faktiskt fixa en ta och ge-hylla på sin arbetsplats eller liknande. Där kan man lämna saker man inte vill ha längre som någon annan kan ha nytta av.

Vad är det viktigaste vi kan göra för klimatet?

– Sluta flyga, konstaterar Lillian Lundin-Stöt.

I klippet ger Ellen Andreasson på Naturskyddsföreningen sina bästa miljötips!

Mora: Utställning på biblioteket fredagen den 4 oktober mellan 12.30 och 13.30 på gågatan. Uppmaningen är en shoppingfri månad och att byta prylar med varandra.

Västerbergslagen: Utställning i gallerian i Ludvika under temat ”Fixa grejen – dela mera”och med budskapet shoppingfri månad. Ett ungdomsföretag som återbrukar tyg till kassar och hårsnoddar finns på plats.

Vansbro: Utställning på biblioteket och eventuellt på second hand-butiken Bumerangen.

Borlänge: Utställning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Klimatet i fokus

Mer i ämnet