Klimatutmaningar Dalarna står inför – så behöver vi anpassa oss

Uppdaterad
Publicerad

Kortare vintrar och flera säsonger i rad med extremväder. Det är några av de klimatutmaningar som dalfolket behöver hantera framöver, enligt Linn Ekholm på Länsstyrelsen Dalarna. Och Dalarna, med sina skogar, jordbruk och fjällandskap är ett av de län som har flest olika typer av miljöer som påverkas av klimatförändringarna.

– Dalarna är kanske det län som är svårast att beskriva enhetligt. Vi har så många olika sorters landskap. Jordbruk i södra delarna, mycket skogsbruk och så fjällen i norra delen, säger Linn Ekholm som jobbar med klimatanpassning på Länsstyrelsen Dalarna.

Olika typer av klimatutmaningar

Hon menar att de olika länsdelarna står inför olika klimatutmaningar.

– Jordbruket till exempel kommer få längre växtsäsong som man kanske kan utnyttja, men också drabbas av torka oftare och även stora nederbördsmängder på kort tid.

Hon fortsätter beskriva hur skogsbruket kommer drabbas, exempelvis med fler vindfällen på grund av torka.

– Det kommer kanske också bli svårare att få ut timmer ur skogen vintertid för att man är beroende av tjälen. Torkan kan göra att det blir farligt att arbeta i skogen med maskiner eftersom brandrisken ökar.

Goda chanser till anpassning

Hur ser du på framtiden?

– Vi har ganska goda chanser att lyckas med klimatanpassningen. Även om det kommer ske förändringar så kommer vi kunna anpassa oss till till det nya, säger Linn Ekholm.

Starta klippet ovan för att höra Linn berätta mer om vilka klimatutmaningar Dalarna står för. Och hur vi ska tänka som invånare för att anpassa oss.

SVT rapporterade · Vad gör du för att minska din klimatpåverkan? Tipsa andra!

Laddar in inlägg...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU och Dalarna

Mer i ämnet