Starta klippet för att höra Linn berätta mer om vilka klimatutmaningar Dalarna står för. Och hur vi ska tänka som invånare. Foto: Maria Krums Vabins/SVT

Klimatutmaningar Dalarna står inför – så behöver vi anpassa oss

Publicerad

Kortare vintrar och flera säsonger i rad med extremväder. Det är några av de klimatutmaningar som dalfolket behöver hantera framöver, enligt Linn Ekholm på Länsstyrelsen Dalarna. Och Dalarna, med sina skogar, jordbruk och fjällandskap är ett av de län som har flest olika typer av miljöer som påverkas av klimatförändringarna.

– Dalarna är kanske det län som är svårast att beskriva enhetligt. Vi har så många olika sorters landskap. Jordbruk i södra delarna, mycket skogsbruk och så fjällen i norra delen, säger Linn Ekholm som jobbar med klimatanpassning på Länsstyrelsen Dalarna.

Olika typer av klimatutmaningar

Hon menar att de olika länsdelarna står inför olika klimatutmaningar.

– Jordbruket till exempel kommer få längre växtsäsong som man kanske kan utnyttja, men också drabbas av torka oftare och även stora nederbördsmängder på kort tid.

Hon fortsätter beskriva hur skogsbruket kommer drabbas, exempelvis med fler vindfällen på grund av torka.

– Det kommer kanske också bli svårare att få ut timmer ur skogen vintertid för att man är beroende av tjälen. Torkan kan göra att det blir farligt att arbeta i skogen med maskiner eftersom brandrisken ökar.

Goda chanser till anpassning

Hur ser du på framtiden?

– Vi har ganska goda chanser att lyckas med klimatanpassningen. Även om det kommer ske förändringar så kommer vi kunna anpassa oss till till det nya, säger Linn Ekholm.

Starta klippet ovan för att höra Linn berätta mer om vilka klimatutmaningar Dalarna står för. Och hur vi ska tänka som invånare för att anpassa oss.

SVT rapporterade · Vad gör du för att minska din klimatpåverkan? Tipsa andra!

07.30
Bivaxdukar istället för plastfolie.
Hej Hendrik. Intressant, berätta mer! Hur fungerar en bivaxduk?
07.59
Sköljer och diskar i hett vatten utan diskmedel och använder det sedan till vatnning av blommor och tomater m.m, Halvduschar i bland över badkaret och samlar vatten i hink för att ha att spola i toaletten, spar även vattnet i badkaret för spolning. Kommunalt vatten har blivit ďyrt och kommer att bli dyrare. Bra sätt att spara på grundvattnet.
Vilka bra tips Erika! Gissar att det tar lite tid att ställa om tänket?
09.03
Sparar duschvatten i hink till att spola med i toaletten, tillverkar egen tvål för tvätt, hårvård och kroppsvård, odlar egna grönsaker samt äter mest vegetariskt, letar först på loppis efter det vi behöver, förvarar vatten i kylen istället för att låta vattnet rinna för att få kallt vatten, återanvänder burkar för att lägga in egna grönsaker, bakar eget surdegsbröd, flyger inte och njuter istället av vårt vackra land. Det går att göra så mycket i vardagen som inte är jobbigt, men det sparar pengar, påverkar inte miljön negativt och får mig, och kanske dig, att må bättre.
09.14
Bojkottar ALL engångsplast och köp aldrig vatten på flaska. Ät all mat du köper. Vänj dig vid svalare innetemperatur. Duscha mindre och stäng av vattnet när du tvålar in dej. Enkla trick.
09.15
När jag kör bil så tankar jag biogas. All el jag använder kommer från kärnkraft. Är det miljövänligt? Det beror så klart på vad man prioriterar, men vattenkraften har förstört mer markyta, dödat fler människor, fördrivit fler människor och utrotat fler djurarter än kärnkraften. De fossila kraftslagen håller på att förstöra klimatet och vind och sol har, förutom all markyta som förstörs, inga tekniska förutsättningar att ge oss bas-eller reglerkraft. Så, ja, kärnkraft är elen för miljövännen.
10.57
Ett av mina miljötips kunde ha varit att sy egna shoppingkassar av stuvbitar etc.,
men jag har tyvärr erfarit att butikerna bär sig illa åt mot oss som har tygkassar.
Jag har råkat ut för kränkande och olagliga kroppsvisitationer pga av att man tror i vissa butiker att man är en snattare då man har en tygkasse med sig. Dessa butiker besöker jag aldrig mer. Tråkigt att konsumenternas miljövilja ska sänkas totalt av intolerans och misstänkliggörande.

11.00
Har köp mig biovaxduk tar återanväbdbara påsar när jag handlar diskar i maskin eftersom de är mindre energidrivande, storhandlar eftersom jag måste anväbda bil då vi har långt till butik . Diskar och sköljer ur alla buttar återanvänder många gånger även glasburkar till eget bruk tex till sylt rödbetor, sallader jag gör av vitkål o morötter så har du alltid sallad till maten slipper tänka på att ha grönt i frysen . Köper nästan aldrig grönsaker som fraktas hit för att vi ska äta . Man gör nog mycket i många hem fast man inte tänker på det . Kompostera gör jag och de kan ju inte alla göra men man kan ev fråga nån med kompostering om man får lämna och då kanske man kan få lite jord till sina blommor då de är dax att plantera om dem. Kött köper vi lokalt.
11.58
Det spelar ingen roll vad kunderna tycker, ersätt plast med papper där det funkar.
11.58
Kör min gamla dieselmerca på rapsolja :)
13.03
Papper absorberar den etengas som speciellt lök avger men även andra frukter och grönsaker, så papperspåsen gör att de håller längre. Alla butiker borde använda papperspåsar. Vinteräpplen slog man alltid in i papper och lagrade svalt förr.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

EU och Dalarna

Mer i ämnet