Våld i nära relationer: ”Det är ett samhällsproblem”

Publicerad

I slutet av förra året startade rådgivningsenheten på Falu kommun ett nytt projekt som riktar sig till personer som utför våld i nära relationer.

Enheten vänder sig till våldsutsatta och våldsutövare som lever, eller har levt, i en relation där hot och våld förekommer. I december förra året gjorde man en riktad kampanj mot de som utför våld.

Fler sökte hjälp

– Det var en uppgång nu när vi hade den här kampanjen där fler personer med aggressionsproblem sökte. Det här är ju också vårt sätt att försöka nå ut med att det finns hjälp att få och att det finns sätt att bryta ett sådant här mönster, säger Johanna Willmark, rådgivare.

”Mycket skuld och skam”

Rådgivningsenheten för inte journaler, det råder tystnadsplikt och man kan vara anonym i kontakten med enheten.

– Det är mycket skuld och skam i det här, både för den som utövar våld och för den som är utsatt. Man kan söka helt själv utan en myndighets beslut bakom sig, säger rådgivare Pia Jogér och fortsätter:

– Det här är ett samhällsproblem. Jag tänker att det här är ett ansvar vi har allihop, att lyfta detta och våga göra oss obekväma om vi får signaler om att det utövas någon form av våld, kontroll eller förtryck på någon annan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer