Ett år sedan björnattacken i Orsa rovdjurspark: ”Kommer aldrig glömma”

Uppdaterad
Publicerad
Idag, lördag, har det gått ett år sedan björnolyckan i Orsa rovdjurspark där en djurskötare attackerades och dödades av en björn. Förundersökningen om misstänkt arbetsmiljöbrott väntas enligt åklagaren bli klar runt årsskiftet.

– Det var en stor tragedi för oss. Vi lever fortfarande med det här och det är något som vi som var med den här dagen aldrig kommer att glömma. Det var fruktansvärt för oss, men livet måste gå vidare både för alla som jobbar här, för ägarna och verksamheten, säger djurparkschefen Sven Brunberg i en intervju med P4 Dalarna.

Djurskötaren dog – familjen flydde

Det var den 4 augusti 2017 som två björnar grävde sig in i ett hägn där en 18-årig djurskötare och en familj från Nederländerna befann sig för att lägga ut mat i samband med en aktivitet.

Djurskötaren attackerades av en av björnarna och familjen lyckades fly genom att ta sig över stängslet. Djurskötaren, som var en 18-årig man från Skåne, vårdades för sina skador men dog senare samma dag. Han hade tidigare gjort praktik vid rovdjursparken och var anställd som säsongsarbetare.

Polisen valde till en början att hemlighålla att det var två björnar som grävt sig in från ett intilliggande hägn. Det visade sig senare att rovdjursparken i Orsa var en av få parker i Sverige där man hade björnar i direkt intilliggande hägn till de som personal gick in i.

Misstanke om arbetsmiljöbrott

Arbetsmiljöverket tillsatte en utredning, som blev klar i mars i år, som visade att något brustit i arbetsmiljön. Företaget som äger Orsa rovdjurspark, Grönklittsgruppen, åtalsanmäldes därefter gällande arbetsmiljöbrott.

Enligt åklagaren väntas förundersökningen bli klar runt årsskiftet.

SVT Dalarna har försökt nå djurparkschefen Sven Brunberg för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

18-årig djurskötare död i björnattack

Mer i ämnet