”Vi testar olika typer av växter och rester från fiskfoder”, säger entomologen Justine Rougé, som forskar på vilken typ av mat som får masklarverna att växa bäst. I klippet visar ägaren Nils Österström den nya anläggningen. Foto: Hannes Forssell/SVT

EU ger grönt ljus till mjölmaskar som mat – insektsfabrik i Orsa storsatsar

Uppdaterad
Publicerad

EU gav i början av maj sitt slutgiltiga godkännande till att använda mjölmask som livsmedel. I Orsa storsatsar man nu för att möta en framtida efterfrågan.

– Det är en investering på fem miljoner, säger Nils Österström, som inom ett par år hoppas ha expanderat sitt företag rejält.

Redan idag driver han en insektsfabrik i Orsa. Runt tio miljoner mjölbaggar, larver och maskar kalasar här på restprodukter från jordbruk i form av kli, maltrester från ölindustrin och rotfrukter.

Protein utvinns ur mjölmaskar

För några år sedan fick Nils Österström en idé om att utvinna protein ur mjölmaskar – protein som redan nu används som foder – och är tänkt att också användas inom livsmedelsindustrin.

I klippet får du följa med till anläggningen i Orsa och höra om den planerade utbyggnationen av maskodlingen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.