Budgetförhandlingar under kommunfullmäktige i Falun. Kommunalrådet Joakim Storck står vid talarpodiet. Foto: Mathias Andersson/SVT

Falualliansens budget gick igenom – beslut klubbat i kommunfullmäktige

Publicerad

Det blev minoritetsstyret i Falun med alliansen och Falupartiet som lyckades få igenom sin budget under tisdagens långdragna kommunfullmäktige i Kristinehallen.

I Falun har alliansens budgetförslag, som innehåller ett sparpaket på runt 100 miljoner kronor, diskuterats av kommunfullmäktige ända sedan i morse.

Strax efter klockan 20.00, ungefär tolv timmar senare, klubbades Falualliansens budget igenom med stöd av Sverigedemokraterna med röstsiffrorna 33-25 med två frånvarande.

– Nu blir det mer nedskärningar och mindre satsningar på skolan än om vi fått igenom vår budget, säger oppositionsrådet Jonas Lennerthson (S).

Han menar också att han inte är förvånad över kvällens beslut.

– Nej, jag är inte förvånad. Men SD har aldrig röstat för en borgerlig budget tidigare, de har alltid lagt ner sina röster. Nu röstade de för. Det är väl också ett tecken i tiden, att de närmar sig varandra. Falualliansen är beroende av SD.

Kommunalrådet inte enig

Den bilden håller inte kommunalrådet Joakim Storck (C) med om.

– Vi har ju inte varit beroende av Sverigedemokraterna. Om de hade hade lagt ner sina röster så hade vi vunnit i alla fall. Däremot hade de rödgröna behövt stöd av SD för att få igenom sin budget, säger han.

Storck anser att man nått en bra balans med den budget som nu röstats igenom.

– Det är till att börja med bra att det är beslutat vilken budget som gäller. Det kommer påverka faluborna på ett positivt sätt framöver, säger han och fortsätter:

– Vi gör en rejäl satsning på socialnämnden, något som behövs. Kommunrevisionen har flera gånger påtalat att vi måste ta ansvar för detta och det är det vi gör nu.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer