Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör hur fritidschefen Tomas Jons förklarar det höga biljettpriset, och om vad som kommer att förändras kring badhuset i höst. Foto: Alfred Jakobsson/SVT

Faluns badhus går back – färre badgäster än förväntat

Uppdaterad
Publicerad

Faluns nya badhus på Lugnet öppnade i december 2022. Men intäkterna från badgästerna är inte ens hälften så stora som det budgeterade, redan fem miljoner kronor mindre än planerat.

Falu-kuriren var först med att rapportera om det negativa ekonomiska läget.

Enligt Falu kommuns fritidschef Tomas Jons är det både lägre intäkter och högre kostnader än väntat.

En del av kostnaderna kan kopplas till engångsinvesteringar vid uppstarten och dessutom går relaxen och övrig försäljning back.

Fem miljoner i badintäkter saknas

Besökarnas badintäkter ligger fram till slutet av juli på 4,3 miljoner kronor, jämfört med 9,3 miljoner som var budgeterat för perioden.

– Beräkningarna baserades på hur svenskar badar i liknande anläggningar i andra kommuner. Faluborna har badat mindre ofta än så, även om det är fler än i det gamla badhuset, säger Tomas Jons.

– Det ekonomiska läget med inflationen gjorde också att det spenderades mindre på kultur och fritid överlag i våras, fortsätter han.

Biljettpriset ligger fast

Att biljettpriset för vuxna fördubblades jämfört med den gamla simhallen har kritiserats och diskuterats i tidningar och på sociala medier. Men där är ingen ändring planerad enligt kommunen.

I videoklippet svarar Tomas Jons på vad som kommer att förändras i höst och varför biljettpriset för vuxna är relativt högt: ”Viljan är att många barn ska simma”

EnGÅNGSBILJETTPRISER För Lugnets badhus i Falun

Vuxna från 18 år: 140 kr

Ungdomar 12-17 år: 70 kr

Seniorer: 70 kr

Studenter: 70 kr

Barn 0-11 år: 0 kr

Tidigare biljettpriser för den gamla simhallen:

Vuxna från 21 år: 70 kr

Ungdomar 7-20 år: 25 kr

Barn 4-6 år: 15 kr

Små barn 0-3 år: 0 kr

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.